Математика и география и икономика са сред предметите с най-много

...
Математика и география и икономика са сред предметите с най-много
Коментари Харесай

Учители искат промени в програмите по математика и география

Математика и география и стопанска система са измежду предметите с най-вече тематики и понятия, препоръчани за отпадане или пренасяне от учителите, взели участие в анкетата на Министерството на образованието и науката (МОН) за оценка на образователните стратегии. Всички педагози в страната бяха поканени да се включат в електронното допитване, отзоваха се над 18 000, показаха за Moreto.net от просветителното министерство.

Преобладава мнението, че стратегиите са добре структурирани и работещи, само че са нужни повече часове за извършения. Най-сериозно предизвикателство за учителите са новите моменти в образователните стратегии, като да вземем за пример въвеждането на детайли от региона на статистиката, вероятностите, финансовата просветеност, които изискват повече старания и нови подходи в преподаването.

Предложенията за усъвършенстване на образователното наличие в началните класове са относително малко. Част от учителите считат, че проучването на персони и събития от българската история би трябвало да завърши до Освобождението. Иска се също да отпаднат тематики като „ Построяване на разклонен логаритъм по обещано задание “ по компютърно моделиране, „ Метрум “ и „ Тонови трайности “ по музика, както и обособени понятия по индивидът и обществото. Прецизиране на размера от термини се предлага за образователния предмет физическо образование и спорт, където акцент би трябвало да бъде практиката. Според учителите е ненужно дребните деца да учат да вземем за пример какво е „ ритъм “, „ команда “, „ противопоставяне “, „ притегляне “, „ ориентир “, „ права “, „ престрояване “, „ гръбен кроул “.

В прогимназиален стадий предложенията са свързани най-много с промени по математика, география и стопанска система, биология и здравно обучение и компютърно моделиране. Общата настройка е в тези класове да се учат единствено осведомителни технологии, без да се вкарват умения за програмиране и моделиране, или да се обособят два обособени образователни предмета осведомителни технологии и компютърно моделиране. Предлага се да отпаднат обособени тематики, да вземем за пример „ Преминаване от език с блоково програмиране към скриптов текстов език “. По география и стопанска система има претенции в прогимназията тематиката „ Балкански полуостров “ да се учи като част от тематиката „ Европа “, а по математика – „ Елементи от възможност и статистика “ да се реалокира в по-горен клас.

Според част от учителите по география и стопанска система в прогимназията не е належащо да се изисква умеенето за насочване с компас. Някои от тях считат, че изчисляването на междинната плътност на популацията, на действителните дистанции благодарение на числения мащаб, определянето на географски координати по глобус и по карта би трябвало да се учат, откакто учениците са усвоили съответните математически дейности в VI клас. Преподаватели по биология и здравно обучение са на мнение, че от учениците сред V и VII клас не е належащо да се чака да разказват и илюстрират с образци биоразнообразието и главните категории предпазени естествени обекти в България.

В първи гимназиален стадий предложенията за отпадане на тематики и на предстоящи резултати от образователните стратегии са най-често по математика, информатика, география и стопанска система, биология и здравно обучение. По математика това са: „ Еднаквости в равнината “ (осева симетричност, ротация, централна симетричност, транслация), „ Ирационални уравнения с два квадратни радикала “ и други Иска се „ Елементи от стереометрията ” да се учат в по-горен стадий.

По информатика се предлага да отпаднат подтемите „ Приложения на условия и циклични структури “ и „ Съставни видове данни. Едномерен масив “. По география и стопанска система част от учителите считат за ненужно учениците да могат да изчертават модел на системата Земя, да създават скица на общата атмосферна циркулация, да показват способи за превъзмогване на суровинно-енергийния и екологичния проблем.

По биология и здравно обучение учители желаят да отпаднат условията за дефиниране на раса и амитоза, за разказване на стадиите на психосексуалното развиване на личността и ролята на висшата нервна активност.

Има оферти за олекотяване на програмата по български език и литература в Х клас. Учители желаят също да се възползват от опцията да избират сред избрани творби. Например, дали да преподават елементи от „ Дядо Горио “ на Оноре дьо Балзак или от „ Мадам Бовари “ на Гюстав Флобер. Облекчаване на условията се предлага и за осмокласниците, които в този момент би трябвало да могат да основават повсеместен текст на есе по честен проблем. Предложението е в VIII клас да се заложи работа по обособените елементи на есето като формулиране на теза /антитеза и на причини, а умеенето да основават повсеместен текст да се изисква от деветокласниците.

Всеки втори преподавател се затруднява да ползва дейно образователните стратегии заради неналичието на задоволително образователни пособия и материали, които да му оказват помощ да ги осъществя. Прави усещане, че с повишаването на класа броят на учителите с такива усложнения се усилва.

Липсата на положителни материални условия е спънка за към 2/3 от учителите по физическо образование и спорт в началния стадий. В прогимназиален стадий това е огромен проблем и за преподавателите по изобразително изкуство и музика. Учителите се оплакват също, че нямат опция да разделят на учениците на групи за осъществяване на лабораторни и на практика извършения. Около 20% от интервюираните считат, че образователната стратегия се неглижира за сметка на учебника. Най-сериозният проблем съгласно учителите е незадоволителният хорариум часове по техния предмет, което не разрешава упражнение и практическо използване на наученото.

Работни групи към МОН преглеждат образователните стратегии по всички общообразователни предмети, изучавани от I до X клас. Част от този развой са изследванията на мненията на учители, възпитаници и родители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР