Математическата гимназия в Пловдив обра първите места в тазгодишната надпревара

...
Математическата гимназия в Пловдив обра първите места в тазгодишната надпревара
Коментари Харесай

Математическата №1 в „Народните будители и Аз” СНИМКИ

Математическата гимназия в Пловдив обра първите места в тазгодишната конкуренция „ Народните будители и Аз ”. Учениците от 5. А клас с патрон Паисий Хилендарски победиха във възрастовата група 5.-7. клас, а клуб „ Краезнание ” с патрон Цар Самуил завоюва първото място измежду гимназистите в града.

В деветото издание на националната самодейност се включиха над 6000 възпитаници от 228 паралелки на 28 учебни заведения в областите Пловдив, Пазарджик,София и Варна.

Церемонията по награждаване на първенците стартира в неделния ден в Новотела с обичайния удар на камбана и молитва, както се дава началото на сбирките на ротарианците. „ Народните будители и Аз ” се реализира от Ротари Пловдив Пълдин, другите три ротариански клуба под тепетата и „ Зонта клуб ”. От старта през 2010 година в самодейността са взели присъединяване над 76 000 възпитаници.

За четвърти път в тазгодишното издание има самостоятелен конкурс. Ученици от 5. до 11. клас създаваха есе, роман, рисунка и мултимедийна презентация по тематики, свързани с Левски, 3 март, исторически годишнини. Постави се начало и на литературни рецитации и конкурс с рисунки, който ще продължи до 1 ноември.

Стотиците присъстващи в залата станаха на крайници, с цел да прочетат дружно на глас откъс от одата „ Паисий ” на Иван Вазов, която получиха на влизане.

„ Не дръзвам да нарека Паисий Хилендарски сътрудник – обърна се към наградените тимове ръководителят на националното жури акад. Георги Марков. – За да бъдем тук и в този момент, преди нас е имало стотици генерации българи. Нацията ни има две опори – българщина и човечност. Запазете първо човещината и след това българщината и с поуките от историята допринесете за бъдещето на България! ”.

Издателят Иван Гранитски акцентира, че 300 000 българчета са родени в чужбина и доста от тях не знаят български език. Той пожела те да се върнат и да работят за отечеството, както са го правили възрожденците. И добави: „ Както споделят Левски и Захари Стоянов: „ На оружие, братя! ”.

Екскурзии до исторически места и портрети на национални будители за учебното заведение си получиха учениците, които се подредиха в челната тройка.

В градската конкуренция след Математическата гимназия е 6. Г клас от СУ „ Черноризец Храбър ” с патрон Цар Иван Асен II, а трета позиция заема 5. Г клас от ОУ „ Васил Левски ” с патрон Захари Стоянов. В горната възрастова група втори след тима на Математическата е 11. Ж от ЕГ „ Пловдив ”, който се е готвил за цар Калоян, а на трето място е клуб „ Древен и безконечен ” от ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров ” с патрон Георги Бенковски.

Челната тройка в региона във възрастова група 5.-7. клас оформят седмокласниците от ОУ „ Христо Ботев ” в Ръжево Конаре, следвани от 6. Б клас от ОУ „ Васил Левски ” в Рогош и клуб „ Магията на изкуството и технологиите ” от ОУ „ Васил Левски ” в Караджово, където множеството деца са от малцинствата.

В горната възрастова група спечелили са осмокласниците от ОУ „ Христо Ботев ” в Дълго поле, следвани от ПГ „ Златю Бояджиев ” в Брезово.

Снимки Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР