Масуд Барзани Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли

...
Масуд Барзани Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли
Коментари Харесай

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се оттегли от поста


Масуд Барзани

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани се отдръпна от поста и остави на племенника си Нечирван Барзани помиряването с централното държавно управление в Багдад, с районните съседи и съперническите кюрдски партии след неуспелия референдум за самостоятелност, съобщи Ройтерс.

Нечирван Барзани, дълготраен министър председател на кюрдския самостоятелен регион, в този момент ще бъде главната фигура в ръководството на региона, споделиха в сряда кюрдски висши представители.

" Премиерът ще е основната персона през този временен интервал ", сподели някогашният иракски външен министър Хошияр Зебари, който в този момент е консултант на кюрдското държавно управление и върховен член на ръководещата Демократична партия на Кюрдистан.

Седемдесет и една годишният Масуд Барзани управляваше кюрдския самостоятелен регион с твърда ръка от 2005 година В този интервал регионът процъфтяваше, до момента в който в останалата част на Ирак вилнееше революция.

В неделя обаче президентът разгласи, че от 1 ноември се отдръпва, откакто референдумът за самостоятелност на 25 септември накара централното държавно управление да изпрати войски да си върнат следените от кюрди територии отвън самостоятелния им регион.

Референдумът и реакцията на централното държавно управление разкриха дълбоките различия сред самите кюрди. В речта, с която разгласи, че се отдръпва, Масуд Барзани упрекна политическите си противници в държавна измяна, защото са отстъпили територия без пердах.

Петдесет и една годишният Нечирван Барзани, който за първи път бе министър председател от 2006 до 2009 година, е считан за не толкоз поляризираща фигура, защото поддържа по-топли връзки със съперническите кюрдски партии от чичо си.

Той има също близки работни връзки с турския президент Ердоган, който поддържа Багдад в разногласието на държавното управление с кюрдите след референдума.

В неделя кюрдският районен парламент гласоподава за разпределение на президентските пълномощия сред Народното събрание, правосъдната власт и държавното управление до произвеждането на парламентарните и президентските избори. Първоначално изборите бяха планувани за 1 ноември, само че предишния месец бяха отсрочени за следващата година.

Преди референдума за евентуален заместител на Масуд Барзани бе апетитен синът му Масрур, само че той беше ощетен заради поддръжката си за вота за разединение, вгорчил връзките с Багдад и районните сили, които бяха срещу.

В понеделник Съединени американски щати поздравиха Масуд Барзани за отдръпването му и обявиха, че ще работят интензивно с Нечирван Барзани и неговия заместител Кубад Талабани.

Като министър председател Нечирван Барзани изигра централна роля за сключването на петролните покупко-продажби на полуавтономния регион, които в този момент са застрашени, откакто на 16 октомври централните управляващи си върнаха противоречивите територии, в това число богатия на нефт град Киркук.

Макар към този момент да не е президент, Масуд Барзани няма да се отдръпна от публичния живот, споделиха държавни представители. В телевизионното си послание в неделя той сподели, че ще си остане пешмерга (кюрдски боец) и ще продължи битката за дългогодишната фантазия на народа си за самостоятелност. Той ще остане също началник на ръководещата партия и член на Висшия политически съвет - неправителствен орган, основан след референдума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР