Мастните киселини освен всичко друго се различават по броя двойни

...
Мастните киселини освен всичко друго се различават по броя двойни
Коментари Харесай

Храните, които предпазват от влошаване на зрението, мускулна слабост и изтръпване ръцете и краката

Мастните киселини с изключение на всичко друго се разграничават по броя двойни връзки сред въглеродните атоми. Ако липсват двойни връзки, приказваме за наситени киселини. Ако има двойни връзки - приказваме за ненаситени киселини.

В взаимозависимост от броя на двойните връзки киселините могат да бъдат мононенаситени и полиненаситени. Съответното название получава и мазнината, съдържаща тези киселини.

Тези елементи имат съществени и напълно разнообразни последици за вашия организъм, защото разделят мазнините на условно положителни и условно неприятни.

За да живее човек и да се усеща добре, са му нужни 4 полиненаситени мастни киселини: липоева, линоленова, арахидонова и докозагексаенова. Те се отнасят към омега-3 и омега-6 киселините, потребни за тези, които се интересуват от здравословно хранене. Тези чудесни и известни на всички “омега” киселини намаляват равнището на холестерола; почистват и възстановяват еластичността на съдовете; защищават от образуването на тромби; оказват антиоксидантен, т.е., подмладяващ ефект; усъвършенстват кръвоснабдяването на мозъка и крайниците; спомагат за обновяването и развиването на клетките от централната нервна система; форсират възобновяване на костната тъкан и усъвършенстват положението на ставните връзки. А омега-3 киселините с изключение на всичко друго, оказват противовъзпалително деяние.

Класическата съразмерност белтъчини, мазнини и въглехидрати в здравословното хранене е 1:1:4

До какви ужасни последствия за тялото води дефицита на омега-3 и какви артикули да хапваме четете на Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР