Mastercard и Visa спряха разплащанията с карти, издадени в Русия

...
Mastercard и Visa спряха разплащанията с карти, издадени в Русия
Коментари Харесай

UnionPay сменя VISA и Master в Русия, бързата подмяна на западните брандове в най-голямата страна с китайски продължава

Mastercard и Visa стопираха разплащанията с карти, издадени в Русия отвън територията на най-голямата страна в света. Там ще продължат да се обслужват.



Тази мярка към този момент един път беше тествана преди 8 години при налагането на първите огромни наказания против Москва, само че търпя много малко време.




В този интервал Русия създаде лична система за картови разплащания, наречена МИР. Тя започва през 2015 година


Сега към нея се прибавя още една опция – набиращата все по-голяма известност в целия свят китайска картова система UnionPay, за която България е едно от дребното бели петна на картата на света, а по този мотив нямаме и туристи от най-населената страна в света, само че в световни търговски центрове като Дубай да вземем за пример лепенките й са най-големи и най-добре сложени във всички магазини, в това число в най-мащабния мол на планетата. Същото е в Швейцария, в Италия, че дори към този момент и в прилежаща Гърция.



Няколко съветски банки обявиха старт на издаване на карти на китайския оператор, които ще обезпечат световно покритие на притежателите си. Начело на листата е най-голямата Сбербанк , която беше заобиколена изненадващо от глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати за изваждане от СУИФТ , само че по този начин или другояче разчита и на националната система за разплащания, основана превантивно от Русия.

В листата влизат още огромната Алфабанк, модерната Тинкофф, Почтабанк. Даже Газпромбанк, която никой не посмя да глоби минава на китайския оператор. Същото важи за Промсвязбанк и Совкомбанк, както и много на брой по-малки кредитни институции.


UnionPay е учредена през 2002 година и е интернационална от 2005 година с основен офис в Шанхай. Работи в 180 страни.




Това е следващият китайски световен бранд, който за дни ще заеме сериозния по размер съветски пазар след напускането поради глобите на американски, японски, корейски и европейски, както сега се случва със страшна скорост и на пазара за смарт-устройства, както и на останалите.


Интересно е по какъв начин ще се развият нещата на автопазара, където ползите на Европейски Съюз са най-големи, а Русия преди рецесиите от последните 2 година беше най-големият пазар на континента.



Този развой ще усили още повече и по-ускорено от миналогодишните 30% растежа на стокооборота сред Китай и Русия, като по съглашение сред страните, които дружно работят против $.


Кирил Пламенов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР