Мастърс 1000 турнирът в Мадрид безспорно се превърна в поле

...
Мастърс 1000 турнирът в Мадрид безспорно се превърна в поле
Коментари Харесай

Историческо: Жанг сломи световния №10 в тенис зрелище и е първият китаец на Мастърс 1/4-финал

Мастърс 1000 шампионатът в Мадрид несъмнено се трансформира в поле за изява на огромната сцена за редица от по-нискоранкираните тенисисти в международната класация, като един от състезателите, които не стопират да пишат история е 26-годишният Жижен Жанг. Китаецът към този момент реализира две впечатляващи победи над полуфиналистите от Уимбълдън - Камерън Нори и Денис Шаповалов, с което се трансформира в първият тенисист от родината си, който доближава до осминафиналната фаза на конкуренция от сходен диаметър.

Световният номер 99, който доскоро над два месеца загуби от българската четвърта ракета Александър Лазаров в квалификациите на АТР 500 шампионата в Дубай, през днешния ден надмина неведнъж постигнатото от себе си до момента и записа със златни букви името си в историята на тениса в Китай. Жанг трябваше да срещне представителя на топ 10 Тейлър Фриц и въпреки да изоставаше със сет и пробив пасив, то азиатецът избави три мачбола и направи немислимото допустимо, надделявайки над някогашния първенец от Индиън Уелс в трагична борба, траяла 2 часа и 29 минути - 3:6 7:6(5) 7:6(8). С триумфа си китаецът към този момент е първият играч от родината си, който намира място във финалната осмица на Мастърс 1000 конкуренция, като в спор за място на полуфиналите ще срещне завръщащия се на огромната сцена Аслан Карацев, който по-рано през днешния ден отстрани Даниил Медведев.

Стартът на дуела протече изцяло съгласно упованията за американеца, който в ролята си на любимец дирижираше протичащото се на корта и не след дълго посредством натиска си съумя да пречупи съпротивата на по-нискоранкирания тенисист, пробивайки го. Оттам насетне Фриц нямаше никакви усложнения, с цел да разгърне цялостния искра на началния си удар, като постоянно печелеше своите подавания на нула, при което записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част международният номер 10 продължи да е все по този начин тенисистът във водещата позиция на корта, като скоропостижно ознаменува игровото си предимство с пробив и беше на единствено пет точки разстояние от успеха, като поведе с 4:3 и 40:0. Изправен до стената и предусещайки провалянето си, Жанг най-сетне показва образно на какво е кадърен, като с равнището си очевидно шокира любимеца и незабавно реализира рибрейк, след който сервиращите още веднъж постановиха надзор над протичащото се и ни предстоеше да следим тайбрек. Дългите геймове елементарно бихме могли да ги определим като стихията на Фриц, който е тенисистът с най-вече извоювани такива през 2023-та година, цели 15 от общо 18 изиграни, като Тейлър даже поведе с 3:0 пункта, но китаецът засвидетелства характера си на войник и завоюва седем от идващите девет точки, с цел да изравни резултата в обособените сетове.

В решителната трета част наблюдавахме двама тенисисти, които еднообразно добре се представяха на лично подаване и по всичко личеше, че ни следва да станем очевидци на нов тайбрек. Тогава обаче международният номер 99 подвигна качеството на ретурите си и се оказа по-стабилен от главната линия, с цел да пробие в деветия гейм, но застанал броени минути по-късно на начален удар за крайния триумф и място в историята, то той падна жертва на напрежението и американецът възвърне равенството, като закономерният излаз на срещата беше реалност - тайбрек трябваше да дефинира спечелилия. В него по образеца от по-рано в хода на дуела международният номер 10 взе ранен превес в резултата и пръв се добра до опция да постави точка, при 6:4 в своя изгода, но Жанг не пречупи глава, като навакса пасива си и след това избави даже и трети мачбол, преди да " взриви " трибуните на " Arantxa Sanchez Stadium ", подчинявайки осмия подложен в схемата след извънредно трагичен свършек на конфликта и 10:8 точки за представителя на Китай.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР