Мастърбоксове с марките Престиж и ММ на Булгартабак могат да

...
Мастърбоксове с марките Престиж и ММ на Булгартабак могат да
Коментари Харесай

Контрабанда е само когато те хванат

Мастърбоксове с марките " Престиж " и " ММ " на " Булгартабак " могат да се видят на доста места в столицата на Кюрдистан Ербил

© Георги Тотев

- Историята с контрабандата на цигарите на " Булгартабак " в Турция демонстрира срастването сред олигархия, държавно ръководство и медии.

- Протестите и среднощните акции в София имат разнообразни цели - едната е да посочат различен провинен при възможното затваряне на фабриката, а другата е да респектират властта.

- Свърхреакцията на медиите на Пеевски и обърканото държание на основния прокурор и вътрешния министър демонстрират доколко тематиката ги тормози. Още по тематиката
Вечерни вести: Европейска комисия предложи помощ против промени за въвеждане на еврото; Лихвите ще се вдигнат по-осезаемо през 2019 година

И още: Служители на Пеевски от " Булгартабак " участваха в дирижиран митинг пред " Капитал " и " Дневник " ; Русия стана първата страна, изхвърлена от присъединяване в олимпиада
6 дек 2017
Служители на Пеевски изпратени пред " Капитал " и " Дневник " (ВИДЕО)

Протестът беше проведен от " Булгартабак ", а хората бяха облечени в идентични тениски и с вувузели
6 дек 2017
" Да, България! " сезира OLAF за контрабанда, обвързвана с " Булгартабак "

Сигналът е подаден и до прокуратурата, Народното събрание и президента
30 ное 2017 Ако " Булгартабак " искаше да се разграничи от контрабандата на цигарите й в Турция, от дълго време щеше да доставя цигари колкото е пазарният дял в страните, където има лиценз.Близо хиляда служащи на следените от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Булгартабак холдинг ", " Благоевград-БТ ", " Лафка ", " Юрий Гагарин ", " Техномаркет " участваха в проведен от работодателите им митинг в София тази сряда.

Някои от тях бяха докарани с рейсове, като на сборния пункт пред Националния стадион " Васил Левски " всички бяха снабдени с вувузели, фланелки, свирки и еднотипни лозунги. След това те стачкуваха пред централната на извънпарламентарната партия " Да, България " и редакцията на " Капитал ", а по-късно пред Народното събрание и Министерския съвет.

Протестът, чието предаване онлайн беше обезпечено от свързаната с Пеевски " Канал 3 ", беше поантата на течащата от няколко дни акция в отговор на сигнала, подаден предишния петък от " Да, България " до президента, Народното събрание, прокуратурата и европейската работа за битка с измамите, за данните от оповестен преди месец отчет на турските служби. В него за следващ път се установи, че цигари на " Булгартабак " влизат незаконно в Турция и образуват сериозен дял от незаконния пазар там, а с генерираните средства се финансират терористични организации. Новото този път беше, че турските управляващи са изготвили специфичен отчет за казуса, който е предаден на интернационалната полицейска организация Интерпол.

Темата вкара в комплицирани и противоречащи си пояснения потвърдилият своята преданост към Пеевски основен прокурор Сотир Цацаров, а медиите на депутата от Движение за права и свободи възобновиха акцията против водача на " Да, България " Христов Иванов и издателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев. В понеделник маскирани младежи - под надзора на полицията, облепиха редакцията на двете издания с плакати против двамата.

На пръв взор цялата тази акция пристигна поради повдигането на проблем, за който турските правоохранителни организации приказват най-малко от 2012 година, само че който държавните управления на Бойко Борисов редовно пренебрегват. Зад свръхреакцията на Пеевски стоят и други аргументи, които самите протестиращи разясниха, а точно, че е допустимо фабриката да бъде затворена още преди края на годината заради мощно намалялото произвеждане.

Нищо ново под слънцето

От години Турция сигнализира, че цигари на " Булгартабак " влизат незаконно в страната и съставляват огромна част от незаконния й пазар. Това са цигари, които компанията изнася законно за Близкия изток и които след това се контрабандират в Турция през следени от кюрдите райони.

Цигарите се продават на едро в Иракски Кюрдистан, където България има търговски представител. И това не става скрито - мастърбоксове с марките " Престиж " и " ММ " могат да се видят в столицата на Кюрдистан Ербил, а по граничните пунктове с Турция се виждат празните кашони от същите цигари, които преди този момент са били наблъскани по колите на мулетата.

Защитната позиция на компанията е, че няма по какъв начин да носи отговорност, че някой търгува незаконно продуктите й. " Защото ни упрекват, че вършим контрабанда, а ние сме производители. Произвеждаме цигари. Ние не сме хората, които би трябвало да наблюдават къде се продават тези цигари, дали са контрабандни, или не са ", изясни в сряда един от протестиращите служащи.

Подобна тези може да звучи безапелационно, само че е несъстоятелна. Първо, явно големият размер цигари, който влиза в Турция, демонстрира, че производството на компанията за Близкия изток явно надвишава доста потребностите на легалния пазар. Второ, в случай че комерсиалните сътрудници на " Булгартабак ", опериращи в Близкия изток, купуват повече, в сравнение с е размерът на легалните пазари, явно има количество, което е предопределено за контрабанда. " Булгартабак " може елементарно да противодейства на това, като смени контрагентите си. Още повече че част от тези цигари се връщат от Турция в България (което от пролетта на тази година е проблем на BAT).

Престъпно безучастие, незаконно безмълвие

Встрани от обществените отчети този проблем е поставян неведнъж от турските пред българските управляващи на най-високо равнище, научи " Капитал " от източник в изпълнителната власт. Такива сигнали е имало още при първия кабинет на Бойко Борисов, в това число и от интернационалните организации. Съдейки по това, че Турция продължава да се оплаква през годините, казусът явно остава неуреден. Причината за това най-вероятно се крие във въздействието, която компанията и нейните притежатели имат над властта. Собственикът на " Булгартабак " е прикрит, само че контролът на компанията се свързва с депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. Според изявление на Цветан Василев (който има директни усещания допреди връзките му с Пеевски да се влошат) ползи в холдинга има и министър председателят Бойко Борисов, при чийто първи мандат ` " Булгартабак " беше приватизирана.

Тази седмица, когато тематиката беше отворена още веднъж, се видя какъв брой тя тормози върховете на изпълнителната власт. " Доколкото знам от информация преди този момент, там на никое място не се загатва " Булгартабак ", вие `що говорите за " Булгартабак ", не знам ", сподели вътрешният министър Валентин Радев, а основният секретар на Министерство на вътрешните работи повтори думите му: " Докладът, който знам, е годишен отчет на турските служби, който е подаден в Интерпол, само че в този отчет не се загатва името на " Булгартабак ". "

И Радев, и Маринов се разминаха с истината, тъй като турската работа за противопоставяне на контрабандата и проведената престъпност експлицитно загатва името на " Булгартабак " и обстоятелството, че е изготвила отчет за казуса с нейните цигари, който е изпратен до Интерпол.

Темата е табу освен за властта, само че и за огромна част от медиите. До този вторник, когато " Булгартабак холдинг " изпрати послание, ориентирано против Христо Иванов и Иво Прокопиев, и то беше отразено в националните малките екрани и всекидневници, тематиката за констатациите в турския отчет или сигнала на Христо Иванов присъстваше единствено в обособени медии.

Едно от вероятните пояснения за това е, че " Булгартабак " употребява разнообразни начини за прикрито финансиране на медии. Пример по какъв начин се случва това имаше преди година, когато настъпи рецесия в двете съществени интернет бухалки на " холдинга " - уеб страниците ПИК и " Блиц ". Тогава сред основния редактор Ивайло Крачунов и издателя Недялков Недялков имаше конфликт и вторият стартира намерено да подлага на критика Делян Пеевски, изнасяйки данни от кухнята. Отговорът не закъсня и рекламната организация на " Булгартабак " - " Сода комюникейшънс ", заведе каузи против компании на Недялков, от които стана ясно, че компанията е наляла стотици хиляди левове в издателя на ПИК. По този метод се разбра и по какъв начин тази група може да управлява медии и без да има непосредствено присъединяване в собствеността им. Нарушаването на медийния комфорт обаче не е най-сериозният проблем на " Булгартабак ".

Контрабандата е до време

След като BAT закупи пазарния дял на " Булгартабак " в България и Адриатика (купувайки правата върху марките), за компанията остана единствено продукцията за експорт.

Очевидното сгъстяване на тона на турските управляващи (видимо от обстоятелството, че оповестяват, че са потърсили подпомагане от Интерпол за проблема) евентуално ще повлияее на този експорт. В средите на цигарените компании се разяснява, че е допустимо продукцията да бъде изнесена от България в Близкия изток.

Засега обаче най-малко в доклада на " Булгартабак " за третото тримесечие не се вижда внезапно понижаване на производството, макар че докладът към този момент стартира да отразява единствено експорта на холдинга след продажбата на комерсиалните марки за България на ВАТ. В " Благоевград-БТ " за " Булгартабак " се създават единствено марките за експорт. И от доклада е видно, че продажбите на тютюневи произведения са нарастнали в съпоставяне със същия интервал на 2016 година от 216.6 млн. лева на 233.9 млн. лева Точно през същия интервал на 2016 година беше възобновен спреният краткотрайно износ за Близкия изток.

Евентуалният предстоящ спад в производството изяснява за какво по време на митинга в сряда чиновници разясниха, че упованията са фабриката в Благоевград да бъде затворена още до края на годината. Друг чиновник на компанията показа (противно на изказванията в декларацията на изпълнителния шеф на холдинга, че се работи на три смени седем дни в седмицата), че сряда за тях е почивен ден, очевидно тъй като размерът на работа е понижен.

Това значително изяснява и свръхреакцията по тематиката за контрабандните цигари. Подобни дейности имаше и при закриването на софийската фабрика на " Булгартабак " през 2016 година и е прекомерно евентуално и този път притежателите на холдинга да се пробват да се освободят от отговорност и да посочат различен провинен.

Проблемът в цялата история обаче е освен в това, което се случва, само че и в това, което не се. В момента един политик, който е обществено явен притежател на разнообразни бизнеси, устройва зрелищни акции против единствените медии и политици, които са посмели да кажат просто един факт за контрабандата на цигари в Турция. С този факт обаче не се занимава нито една държавна институция (и в трите власти) или централна медиа. Нито една институция (и малко медии) виждат и очевидния парадокс в тази обстановка. Което в действителност й оказва помощ да бъде допустима - когато чудовищата се посрещат с повдигане на плещи, те комфортно се настаняват на все по-голяма територия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР