Масовото убийство в Цетине, при което нападател уби 11 души,

...
Масовото убийство в Цетине, при което нападател уби 11 души,
Коментари Харесай

Жителите на Балканите разполагат с 9 пъти повече оръжия, отколкото армията и полицията

Масовото ликвидиране в Цетине, при което нападател умъртви 11 души, слага за следващ път въпроса за достъпността до огнестрелно оръжие на Балканите , където 90% от цялото налично оръжие е в ръцете на цивилни лица.

Според оценки, жителите в района разполагат с 9 пъти повече оръжие от армията и полицията, а по отношение на количествата оръжие на глава от популацията водещо място заемат Сърбия и Черна гора, съгласно отчет Small Arms Survey от 2018 година Смята се, че в Сърбия и Черна гора на 100 души се падат 40 единици леко оръжие .

Политическата и социално-икономическата неустойчивост на Балканите през миналите 30 години и честите ежедневни закани за нова война доведоха до това доста жители на не демонстрират подготвеност да се откажат от оръжието си, а да го запазят за всеки случай ”, твърди Предраг Петрович – шеф по изследванията на Белградския център за политика за сигурност (БЦБП).

Въпреки напъните за понижаване броя на оръжието, в страните от Западните Балкани към момента има „ прекомерно доста ” от него, настояват откривателите от БЦБП

Смята се, че сред 500 000 и 1,6 млн. семейства имат огнестрелно оръжие, което в по-голямата си част е незаконно . Съединени американски щати са преди всичко в света по брой на оръжие на глава от популацията: 120 единици на 100 поданици, демонстрират изследванията.

Сериозна заплаха за сигурността

Количеството оръжие в страните от района, изключително незаконното, съставлява „ сериозен риск за сигурността ”, твърди Петкович. „ Самият факт, че някой има оръжие, е риск, а дали ще го употребява, зависи от събитията ”, добави той.

Изследванията демонстрират, че по-голямата част от убийствата са осъществени с " противозаконни огнестрелни оръжия " .

Според черногорските медии нападателят от Цетине е имал позволение за огнестрелно оръжие. Все още обаче не се знае дали е бил годно или с изтекла отминалост. Не е прочут и статусът на оръжието, употребявано против нападателя от негов съгражданин, опитал се да го спре, заради което някои го считат за воин.

По данни от 2015 година в Черна гора над 80 000 души са получили позволение за владение на оръжие, само че допълнително от две трети от случаите то е изтекло. Петкович споделя, че има единствено противозаконното оръжие в Сърбия вариращо от 200 000 до над милион единици.

„ Това е оръжие, останало освен от войните през 90-те години в някогашна Югославия, само че и от разнообразни въоръжени спорове в района през ХХ век ”, изясни той.

През предходните години министерствата на вътрешните работи и на Сърбия, и на Черна гора на няколко пъти организираха акции, в които призоваваха жителите да предадат нерегистрираното си оръжие. Петкович подсети, че по време на акциите жителите могат да го създадат " без никакви последици ".

Най-успешната сходна акция в Сърбия е след полицейската акция „ Сабя ” през 2003 година , когато жителите са предали „ към 50 000 единици оръжие ”. Акцията е обвързвана с издирването и задържането на обвинени за атентата против премиера Зоран Джинджич, както и против други обвинени членове на незаконни банди.

„ Всички следващи акции бяха с доста по-малък обсег – предадени бяха единствено няколко хиляди “, показва Петкович. Той уточни още, че изследванията демонстрират, че " огромна част от жителите не желаят да се откажат от оръжието си ". „ Освен политическата неустойчивост, културата на мачизма също способства за това, тъй като оръжията се считат за тип знак на статус “, споделя той.

Колко приблизително е оръжието в района?



Смята се, че в Босна и Херцеговина на всеки 100 поданици има 31 единици оръжие – общо законно и нелегално.

В Северна Македония има 30 броя на 100 гражданин и, а в Косово - 24 на 100 поданици. В Хърватия и Албания има в пъти по-малко оръжие на глава от популацията. В Хърватия има 2 единици на 100 поданици, а в Албания 1,5 единици на 100 поданици.

Кой може да получи позволение за огнестрелно оръжие?

През 2015 година в Сърбия и Черна гора бяха признати нови закони за оръжието с концепцията да се вкара по-ефективен надзор върху притежанието и търговията. „ Правната рамка е добра, тъй като е належащо да се изпълнят в действителност строги условия за приемане на позволение “, сподели Петкович. И в двете страни тогава беше въведено условие всеки, който желае да има оръжие, да потвърди, че има основателна причина за това, до момента в който преди беше задоволителна здравна оценка.

„ Една от основателните аргументи може да бъде персоналната сигурност, като жителите би трябвало да потвърдят на полицията, че сигурността им може да бъде застрашена “, добави той.

„ Практиката на Министерство на вътрешните работи, обаче, не е идентична на всички места – знаем, че в някои полицейски ръководства жители са получавали отвод, а в други са получавали разрешителни без проблем. “

Към заявката би трябвало да се показа и здравно умозаключение.

Когато управляващите издават позволение за оръжие, Министерство на вътрешните работи уведомява лекаря, който има законово обвързване да продължи да следи притежателя на оръжието, както и да рапортува за съответните промени в здравословното му положение.

„ Но няма универсална система за продан на информация и защото огромен брой жители се лекуват частно, а определеният доктор в държавната институция нормално няма визия дали има промени “, сподели Петрович.

И в Черна гора, и в Сърбия оръжия и муниции могат да бъдат закупени и притежавани от лице над 18-годишна възраст, в случай че получи утвърждение от способените органи за закупуване и владеене на оръжие. При осъществяване на спомагателни условия е допустимо да се получи позволение за носене на оръжие.

Скромни достижения

Какво се прави за понижаване на количеството нелегално оръжие?

На срещата на върха за Западните Балкани, извършена в Лондон през 2018 година, беше призната пътна карта за справяне с противозаконното владеене, корист и трафик на дребни оръжия и леки въоръжения.

Автори на пътната карта са институции от района под егидата на немското външно министерство и Центъра за надзор на дребните оръжия в Югоизточна Европа (SEESAC) с координацията на Англия, Франция и Европейската комисия. „ Картата има за цел да усъвършенства правната рамка, да я приведе в сходство с европейската правна рамка и да понижи броя на оръжията, както и да ограничи незаконните потоци “, изясни Петкович.

Според него, достиженията по пътната карта са „ скромни ”.

„ От нейното приемане не се следи доста понижаване на количеството оръжие, а през последните години не е имало нови апели за предаване на нерегистрирано оръжие в Сърбия “, припомня той. Пандемията усили заплахата жителите, които законно имат оръжие, да преминат в противозаконната зона, тъй като се забавиха административните процеси, сподели още Петкович.

Освен всичко друго се забави процесът на издаване на биометрични документи за тези, които съхраняват и носят оръжие , което беше планувано в закона от 2015 година Поради това през февруари 2022 година Сърбия още веднъж промени Закона за оръжията, като удължи периода за продан на документи, оръжейни документи, разрешителни за носене на оръжие за персонална сигурност и разрешителни за предпазване на оръжие. Срокът за замяна на документи, издадени по до момента настоящия закон, се удължава с още две години, т.е. до 5 март 2024 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР