Масовото преместване на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на

...
Масовото преместване на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на
Коментари Харесай

Масовото преместване на украински бежанци към вътрешността на страната започва утре

Масовото пренасяне на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната стартира от на следващия ден, оповестява Българска национална телевизия.

Те ще бъдат извозвани с рейсове до жп гарите във Варна и Бургас и оттова с трен ще пътуват до местата, където ще бъдат настанени. Организацията по преместването е подготвена, увериха от Държавната организация за бежанците.

От жп гарата във Варна първите 200 бежанци от Украйна ще тръгнат с бързия трен Варна-София към вътрешността на страната. Една част от украинците ще бъдат настанени в държавни бази в Рибарица, а останалите ще заминат за Паничище. Първо с приоритет стартира извозването на украинци от уязвимите групи – бременни дами и хора с хронични болести.

Днес по Южното Черноморие над 40 украинци напуснаха хотела си в Слънчев бряг и с рейсове на Община Бургас бяха превозени до базата на БДЖ в Приморско. Преместването стартира с бежанци от най-уязвимите групи – възрастни хора и майки с доста дребни деца.

Бяхме доста обезпокоени поради неяснотата какво ще се случи с нас. Регистрирахме се в системата, че желаеме да останем тук и сме доста признателни, че пристигнаха да ни оказват помощ с това пренасяне, тъй като мислехме, че би трябвало да се оправяме сами, споделя Нина.

Сега отиваме в Приморско, там ще ни настанят. Не мога да приказвам умерено, тъй като се смущавам, че си тръгваме, тук толкоз доста направиха за нас, хората тук са с положителни сърца, споделя Лена от Николаев.

Техни сънародници към момента не знаят къде ще бъдат преместени. Сред тях е Любов Луховска, която е настанена в един от хотелите в курорта " Св. Св. Константин и Елена " край Варна, дружно с щерка си и тримата си внуци.

Чакаме понеделник. Тогава ще ни кажат всичко. Искаме да останем в България, само че по какъв начин, не знаем на какво съображение, не знаем още нищо, споделя тя.

Още нищо не зная за организацията по преместването. Всеки ще получи известие на електронната си пощата в какъв хотел ще бъде изместен и по какъв метод ще бъде превозен, с рейс или с различен превоз, споделя Елена Ступак.

До момента в България са влезнали 300 000 украински бежанци, по данни на Държавната организация за бежанците. Онези от тях, които са поискали краткотрайна протекция и са решили да останат в страната, са регистрирани. Над 500 са хотелите в цялата страна, които са изявили предпочитание да вземат участие в новата стратегия от 15 лв. дневно за нощувка и храна.

Освен щаба всички институции са мобилизирани с локална власт, с цел да можем да осигурим на хората най-важното, да имат заслон, несъмнено и храна, споделя Мариана Тошева – ръководител на Държавната организация за бежанците.

Около 15 000 украински бежанци са настанени в хотели сега във Варна. 5000 от тях няма да се местят, тъй като въпросните хотели са декларирали предпочитание да вземат участие и в новата стратегия за помощ на бежанците, която ще стартира след 31 май. Останалите ще бъдат преместени, като всеки един хотел ще получи точни указания по кое време неговата група ще бъде извозена.

При нас ние сме основали добра организация по безпрепятственото транспортиране на всички хора, които бягат във войната в Украйна, като за задачата имаме подготвеност да организираме изключителни влакови композиции и настрана към постоянните пътнически транспорти да прикачим спомагателни вагони, сподели Владимир Върбанов – зам. -министър на превоза и известията.

Засилено ще бъде полицейското наличие на гарите, както и във влаковете.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР