Масово лидерите на помпозната среща на върха Русия – Африка

...
Масово лидерите на помпозната среща на върха Русия – Африка
Коментари Харесай

Moscow Times: Африка масово пренебрегна Путин и срещата му в Санкт Петербург

Масово водачите на помпозната среща на върха Русия – Африка в Санкт Петербург (27-28 юли) няма да участват.

 

Срещата е изпитание на съветската дипломация да покаже, че търсеният от Международния углавен съд в Хага за систематично похищение на украински деца съветски деспот Владимир Путин към момента има действителна тежест в интернационалните връзки. Оказа се обаче, че от 54 поканени африкански страни, 38 няма да изпратят водачите си – т.е. тези свои политици и държавници, които по сан дават отговор на ранга на Путин, написа Moscow Times.

 

Само 17 страни ще бъдат показани на равнище държавни глави, призна помощникът на съветския президент Юрий Ушаков. Сред тях са президентите на Египет, Бурунди, Зимбабве, Уганда, Еритрея, Централноафриканската република (там има мощно наличие на ЧВК Вагнер), Камерун, Либия, Сенегал, ЮАР, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау, Мали и Конго - с всички тях Путин ще има двустранни срещи.

 

Други 10 африкански страни ще пратят министър председатели на събитието.

 

Почти половината от участниците в срещата изпратиха делегации, които се водят от по-низши като сан представители: 17 от тях се управляват от вицепремиери и министри, а 5 са просто на равнище посланици. Пет африкански страни изцяло отхвърлиха да вземат участие в срещата. Москва схваща, съобщи пред РИА Новости Олег Озеров, дипломат за специфични отговорности на съветското външно министерство. По думите му, нямало да има публични съветски ноти на недоволства, " тъй като, първо, те може да имат други авансово планувани събития, които включват присъединяване на държавни глави. И второ, който можеше, можеше ".

 

Според Ушаков Путин персонално възнамерява да се срещне с всеки един от водачите на африканските страни. Предвижда се той да беседва с президентите на Египет, Мозамбик, Бурунди, Зимбабве, Уганда, Еритрея, Централноафриканската република, Либия, Камерун, Сенегал, Южна Африка, Буркина Фасо, Гвинея-Бисау, Мали, Конго. На 28 юли Путин ще изнесе огромна тирада, в която ще приказва за образуването на " нов международен ред ", учреден на " многополярността и равенството " на всички страни.

Защо африканците ги няма?

Преди четири години на срещата на върха Путин им даде обещание двукратно нарастване на комерсиалния оборот до 40 милиарда $. Но в действителност размерът на търговията не се усили, а понижа до 18 милиарда $. В същото време Русия съставлява единствено 1% от задграничните вложения - даже остров Мавриций влага повече, написа Fortune.

Нивото на поддръжка за Русия и персонално за Путин в Африка също е ниско, показва Джоузеф Сигъл, шеф на програмата за проучвания и стратегически връзки в Африканския център за стратегически проучвания. " Последните изследвания демонстрират, че Русия рядко получава позитивна оценка от повече от една трета от африканците. Русия е " известна " основно измежду елитите, които печелят от съветското наличие. Основна част от африканските жители са скептични във връзка с Путин и Русия ", отбелязва Сигъл.

Източник Actualno.com

 

Moscow Times е нидерландско интернет издание на британски и съветски език

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР