Масово личните лекари изпращат рецепти по Viber, които аптеките изпълняват.

...
Масово личните лекари изпращат рецепти по Viber, които аптеките изпълняват.
Коментари Харесай

Лекари лекуват по телефона и пращат рецепти по Viber

Масово персоналните лекари изпращат предписания по Viber, които аптеките извършват. Забелязва се и друга наклонност – презапасяване с антибиотици, които най-често се изписват за пациенти със признаци на ковид, оповестява БНР.

В Търговище лекари снимат предписания и ги изпращат на пациентите, а в Шумен пациенти си препращат предписания, с цел да си купят антибиотик за всеки случай. Липсата на лекарства все по-остро се усеща в аптечната мрежа.

Хората всеобщо изкупуват антибиотици, даже и когато не са им нужни.

Председателят на фармацевтичния съюз в Шумен Евгени Панайотов счита, че хората желаят да са готови. „ Просто, тъй като по този начин потегли от началото на пандемията, вкараха данни за азитромицина какъв брой е ефикасен и се хванаха персоналните лекари и го изписват доста.

Съответно хората си препращат някакви предписания. Ние заобикаляме да го даваме, свободно не може да се достави човек с него, само че те намират метод. Истина е, мога да кажа, че азитромицин съвсем не се намира. Хубавото е, че той е генеричен артикул. Доколкото знам, девет компании създават молекулата и по малко непрекъснато получаваме “, изясни Панайотов.

В Търговище обстановката е същата, тъй като употребяват както и в Шумен едни и същи дистрибутори. „ Всички препарати що е азитромицин, останалите антибиотици ги има, само че тъй като по техните логаритми това е едно от главните медикаменти “, сподели ръководителят на фармацевтите в Търговище Йорданка Бакърджиева.

В Силистра пък следят друго събитие – пращане на предписания по телефона, а това опонира на законодателството, осведоми ръководителят на съсловната организация Димитър Кръстев.

„ Множество лекари насочват пациентите единствено по телефона, което актуалното законодателство изрично не позволява.

Има подобен проблем в отпущането на медикаментите, че пациентът е карантиниран, той не може да отиде при доктор, лекарят му предлага антибиотици по телефона, което законодателството не разрешава и пациентът е в невъзможност ", сподели Кръстев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР