Масово хотелите по южното и северното Черноморие отварят в началото

...
Масово хотелите по южното и северното Черноморие отварят в началото
Коментари Харесай

Морските курорти откриват летния сезон на 1 май с ръст на цените

Масово хотелите по южното и северното Черноморие отварят при започване на май, с цел да посрещнат първите морски туристи. Те идват през почивните дни около Великденските празници, които тази година съответстват с Гергьовден - 6 май. В този интервал от чужбина се чакат главно гърци, румънци и македонци, несъмнено, се разчита и на български туристи.

Сезонът се открива с към 10-15% по-високи цени. Причината са нарасналите разноски и към момента невъзстановеният бранш от ковид-пандемията, разяснява пред Тravelnews Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите в " Златни пясъци ". По думите му по-късното отбелязване на Великден тази година приближава почивни дни през празника до началото на дейния летен сезон, по тази причина над 90% от хотелите в курортните комплекси ще стартират работа по-рано тази година в опит да си удължат сезона. 

В " Слънчев бряг " сезонът ще бъде открит на 1 май, а по на юг от Бургас единични хотели възнамеряват да отварят седмица преди този момент. От курорта са удовлетворени, че към този момент доста добре се движат ранните записвания на летовници - обрисува се сред 10 и 20% растеж на туристите по отношение на предходната година.

Хотелиери и туроператори регистрират, че се възвръща ползата на туристи от Англия и Германия. От тези две страни ранните записвания за летни почивки у нас са достигнали двуцифрени растежи в края на предходната година. Силно са нарастнали също по този начин полските и чешките туристи след ковид-пандемията. През юни се чака да се възстановят и визитите на летовници от Израел, които сега не могат да пътуват поради военния спор там.

Туроператорите обаче предизвестяват за нов проблем, който ще ограничи растежа на туристическите визити у нас - неналичието на задоволително потенциал на самолетите да превозят толкоз доста туристи в международен мащаб. Авиационната промишленост още не може да се възвърне от тоталното преустановяване на полетите по време на ковид-пандемията, когато огромна част от личния състав напусна и се пренасочи към други сфери. Затова чартърните стратегии това лято се насочват с преимущество към страни с по-дълъг летен сезон и даване на държавни помощи като Турция, Испания и Гърция, от което България губи, обясниха от Асоциацията на инкаминг организациите пред " Дневник ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР