Масово хората недоумяват защо толкова мудно се работи в държавната

...
Масово хората недоумяват защо толкова мудно се работи в държавната
Коментари Харесай

Защо бавят поръчката за медицински хеликоптер?

Масово хората недоумяват за какво толкоз мудно се работи в държавната администрация. Но когато става дума за нещо като покупка на хеликоптер за здравна помощ, забавянето се пояснява по-скоро като игноринане на казуса , в сравнение с усърдие да се изпипа до най-малките детайлности.
Вероятно по този начин биха дали отговор от здравното министерство, в случай че попитаме за какво в действителност още не са през на никое място с превоза на незабавна помощ по въздуха.
Прозвуча като добра вест преди два-три дни, когато здравният министър проф. доктор Костадин Ангелов разгласи пред премиера Бойко Борисов : „ Стартирахме процедура за оповестяване на социална поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата, нужна за осъществяване на здравно избавяне на територията на Република България “.
 Христо Иванов: Бойко, купи медицински хеликоптери с парите за Доган Христо Иванов: Бойко, купи медицински хеликоптери с парите за Доган
 Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов прикани ръководещите незабавно да купят медицински хеликоптери...
И видно от изявленията, даже на национални медии, се е възприела едно към едно и по този начин е оповестена. Новина обаче от показаната пред Борисов пътна карта, създадена от Министерството на здравеопазването, за здравна евакуация по въздух на потърпевши български жители,.
Защото няма и стартирала поръчка за покупка на хеликоптер. А всички знаем, че ползата към такава процедура би бил доста огромен и най-вероятно ще се апелира във всичките й етапи. Няма да е учудващо, в случай че минат още две години в боричкания сред възложител и обжалващи по инстанциите на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Тогава отново ще се оправдаваме, че ни жалят процедурите, по тази причина се бавим.
В известието си пред Борисов евентуално министърът е имал поради извършените предходната година пазарни съвещания, само че те са част от подготвителната работа преди същинската. А да съобщиш на премиера, че си стартирал процедура за оповестяване на социална поръчка, а самата ти поръчка да не е още родена, звучи меко казано несериозно .
Видно от информация по отношение на подложен журналистически въпрос за несъстоялата се и необявена още покупка, от министерството със същата увереност дават отговор, че „ процедурата е в ход и не е преустановявана “.
От там прецизират, че планът за покупка на най-малко един медицински хеликоптер е утвърден на 24.09.2020 година, а срокът му за осъществяване е 36 месеца. Стойността е близо 20 млн. лева (19 999 990, 62 лева.), като средствата са отпуснати от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.    
 Бимбалов: Няма хеликоптер за избавяне на туристи, само че има за возене на пиарки Бимбалов: Няма хеликоптер за избавяне на туристи, само че има за возене на пиарки
Онзи ден планинските спасители направиха преход от 11 часа, с цел да оказват помощ на бедстващи туристи. Мъкнаха ги на ръка, километри наред, в...
Тази информация е към ноември месец и сочи, че се изготвят техническите спецификации за публичната поръчка.
Всъщност една от най-големите изгоди на пазарните изследвания е точно в това, че те ужасно доста оказват помощ за сформиране както на техническите спецификации, по този начин и за установяване на прогнозната цена. И съкратяват прекалено много времето. В случая обаче за скъсено време не може да се приказва.
Огромен проблем би било и в случай че се разгласи поръчка за един хеликоптер, както излиза наяве от предоставената информация, тъй като на процедура система за оказване на незабавна здравна помощ от въздуха е неуместна с един летателен уред.
Точно против това дава солидни причини единият от специалистите, взел участие в пазарната консултация – Димитър Димитров :
„ С оглед на оповестения бюджет и наличната пазарна информация от вероятните снабдители има основна заплаха финансирането да не бъде задоволително за закупуване на 2 броя машини. Настоящите действителности в авиацията, а точно – трудност и брой на системите, регулярна и изключителна поддръжка, подготовка и поддържане на летателните умения на екипажите – прави извънредно нереалистично стартирането на HEMS (Helicopter Emergency Medical Services ) система с една машина (тук оставям настрани обстоятелството, че даже и стартирането с 2 машини е надалеч от минимума за покриване на потребностите на HEMS на популацията в България) “, написа Димитров.
 Слави Трифонов: Депутатите не отделят пари за медицински хеликоптери, само че за дотации има Слави Трифонов: Депутатите не отделят пари за медицински хеликоптери, само че за дотации има
" Вчера депутатите са отхвърлили концепцията 25 милиона лв. от бюджета за 2021 година да отидат за закупуването на два медицински хеликоптера. Н...
Според него построяването на системата би трябвало да стъпи на здравна основа и да опровергае съществуващите опасения и страхове в обществото, че ще сътвори неработещ на процедура HEMS на висока цена.
Да напомним, че от юни месец 2019 година България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма медицински хеликоптер . Дори Северна Македония има.
До лятото на 2019 година авиационният оператор „ Хели ер ” поддържаше качества по едно и също време за HEMS и SAR, само че през юли продаде последния си профилиран вертолет. Дотогава той работеше със застрахователната компания „ Лев инс ”, като оферираше незабавен медицински транспорт по въздуха, главно по поръчка от Планинската избавителна работа.  
Няма по какъв начин да не напомним със закъсали в планината туристи при започване на тази година, като един от тях умря. Спасителите обявиха, че акцията е щяла да продължи единствено час и половина, в случай че са разполагали с хеликоптер, само че в действителност им лишило 11 часа да стигнат до нуждаещите се от помощ.
Та въпросите към здравното ведомство са: „ Колко още време ви би трябвало, с цел да си свършите работата? “, „ Не виждате ли, че поради мудността ви губим човешки животи? “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР