Масово държавните университети са поискали увеличение на семестриалните такси за

...
Масово държавните университети са поискали увеличение на семестриалните такси за
Коментари Харесай

Университетите искат по-високи такси за студентите

Масово държавните университети са поискали нарастване на семестриалните такси за новата образователна година. Повишението е с сред 40 и 300 лв. и се предлага даже по специалности, за които няма задоволително искащи, а в това време те са измежду търсените от пазара на труда. Изключение от общата наклонност е единствено Софийският университет, които към този момент разгласи, че ще понижи таксите по 20 специалности, с цел да ги направи по-атрактивни за кандидат-студентите, а парите за множеството ще останат непроменени.

Това излиза наяве от план на разпореждане за установяване на таксите за кандидатстване и образование в държавните висши учебни заведения, оповестено за публично разискване от Министерството на образованието и науката. То би трябвало да бъде гласувано от Министерския съвет, само че практиката демонстрира, че рядко окончателният вид се разминава с в началото оферти.

По-високи такси за много от специалностите си оферират Пловдивският, Русенският и Югозападният университет.

Въпреки че страната се пробва да подтиква приема по някои специалности като педагогика и усилва средствата за прехрана на студентите в тях, университетите не са сметнали за нужно да понижат таксите. Нещо повече - 6 от 8-те висши учебни заведения, които оферират такова образование желаят нарастване на цената с 40 - 60 лв. на учебен срок. В същото време министърът на образованието Красимир Вълчев стартира концепцията за гратис образование по предпочитани за страната специалности като педагогиката, а поради дефицита на студенти предходната година някои университети предлагаха промоция един безвъзмезден учебен срок.

При стопанската система, по която страната за поредна година ще понижи бройките, университетите избират да задържат таксите. Такава политика следват УНСС, Икономическия университет във Варна, Югозападния, Русенския университет и други Стопанската академия в Свищов обаче подвига цените - от 420 на 462 лева за постоянни бакалаври и от 380 на 462 лева за задочниците.

Увеличение има и в някои механически университети, както и в 3 от 4-те медицински. Обучението по медицина, дентална медицина и фармация в Медицински университет - Пловдив нараства от 950 на 1200 лева, а това по публично здраве в задочна форма - от 800 на 1200 лева С 300 лв. повече ще заплащат второкурсниците в Медицинския университет във Варна за медицина, дентална медицина и фармация. И там таксата става 1200 лв.. В Медицинския университет в Плевен пък по-високите такси ще са единствено за първокурсниците - 100 лв. вместо 900 лв. за фармация и медицина.

Националната музикална академия планиравеличение за третокурсниците - от 1250 на 1300 лева (както за бакалаври, по този начин и за магистри). Националната художествена академия пък ще увеличи цената на образованието по реституция (редовни магистри) - от 1050 на 1190 лева, както и за всички други свои специалности в постоянна бакалавърска степен - от 920 на 1060 лева В УАСГ ще нарастне таксата за докторантите и специализантите по архитектура - от 1000 на 1300 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР