Масови проверки дали салони за красота пускат музика без се

...
Масови проверки дали салони за красота пускат музика без се
Коментари Харесай

В салоните за красота и в заведенията - музика само с платени авторски права

Масови инспекции дали салони за хубост пускат музика без се правят сега в цялата страна, съобщи БНР. Кампанията се провежда от и все още към момента има сигнален темперамент, оповестяват от ведомството. В същото време фризьори и козметици към момента не са наясно какво би трябвало да подхващат.
Красимира Владова е притежател на козметичен салон. Чувала е за инспекциите от Министерството на културата, само че по никакъв начин не е наясно какво би трябвало да направи, с цел да уреди авторските права на музиката, която пуска на своите клиенти. В същото време е обезпокоена да не й наложат санкция. „ Знаем обаче, имаме диспути и не знаем към кого да се обърнем. Моля да ни съдействате, да ни кажете какво да вършим, тъй като просто не знаем “, уточни тя.
Някои салони за хубост към този момент недоволстват, тъй като съгласно тях музиката не е директно обвързвана с обекта на тяхната активност. Наясно са обаче, че санкциите са солени - сред 2 000 лева и 20 000 лева В салона на Силвия Момчева към този момент са минавали проверяващи. „ Влязоха и споделиха, че е платена услугата за радиото и би трябвало да си заплатя, с цел да слушаме тук радио. Аз съм си намерила различен метод. Имам включена кабелна телевизия и не слушаме радио “, изясни тя.
Към момента има две организации за групово споразумяване на права за България. За облекчение от Министерството на културата са разгласили на своята интернет страница информативен материал, озаглавен „ Ако Вашият бизнес се озвучава с музика “.
 Експерт по киберсигурност изиска по-тежки санкции за нарушени авторски права Експерт по киберсигурност изиска по-тежки санкции за нарушени авторски права
Разбитата интернационална мрежа за незаконно разпространяване на ефирен сигнал е работила на територията на редица европейски държав...
Закупуването на лиценз от Музикаутор и е единственият метод комерсиалните обекти да спазят закона. Това заяви управител “Лицензиране обществено осъществяване ” в Момчил Даскалов във връзка инспекциите:
" Целият този лиценз ние го брандирахме под марката " Мusic Pro " и по този метод го предлагаме на ползвателите, с цел да могат по-лесно да го възприемат. За фризьорските или козметичните салони цената е на площ, като под 30 квадрата тя е една и съща. Около 10 лв. на месец за целия лиценз. Ако са по-големи и първокласни, цената нараства съгласно квадратурата. "
При заведенията за хранене сумата се дефинира въз основата на категоризацията и броят столове и може да доближи до 20 лв. годишно за стол, посочи Даскалов.
Паралелно с акцията на Министерството на културата веднъж годишно общините също стартират контролна активност за спазването на авторските права. Между 15 и 20% от хотелиерския и ресторантьорския бранш у нас заплаща авторски права за музиката, която звучи в обектите, демонстрират данните на Музикаутор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР