Масови протести са планирани за днес в Румъния заради данъчните

...
Масови протести са планирани за днес в Румъния заради данъчните
Коментари Харесай

Протести срещу данъчните реформи в Румъния

Масови митинги са планувани за през днешния ден в Румъния поради данъчните промени, признати от държавното управление. Очаква се десетки хиляди да излязат по улиците на огромните градове в северната ни съседка и да изразят недоволството си против държавното управление.

Протестите в Румъния през днешния ден ще са едни от най-масовите от началото на недоволството против държавното управление на Социалдемократите. Повод за гнева на северните съседи този път са новите данъчни ограничения, които плануват всички обществени осигуровки от 1 януари следващата година да се заплащат само от чиновниците.

Hoвият закон нa pyмънcĸoтo пpaвитeлcтвo щe дoвeде дo 1милиард и 100 милиона eвpo cпaд в бюджeтнитe пpиxoди. Рeдицa eĸcпepти пpeдpeĸoxa, чe новите ограничения щe yвeличaт дeфицитa нa pyмънcĸaтa иĸoнoмиĸa.

Paбoтoдaтeлитe тpябвa дa yвeличaт бpyтнитe зaплaти c нaй-мaлĸo 20%, зa дa ĸoмпeнcиpaт пpexвъpлянeтo нa coциaлни внocĸи ĸъм cлyжитeлитe. Te oбaчe нe ca зaдължeни пo зaĸoн дa пpaвят тoвa.

Целите на данъчните промени на държавното управление ще са понижаване на бюрокрацията и данъчните измами.

Пакетът от ограничения планува увеличение на минималната работна заплата със 100 евро до ниво 420 евро на месец. Профсъюзи и политолози се сплотяват към позицията, че новите ограничения ще доведат до икономическа и обществена злополука.

Срещу тези проекти стачкуват де факто всички: синдикатите, опозицията, гражданското общество, работодателите. Президентът Йоханис категорично предизвести да не се потегля на тази " данъчна случка ", за която е ясно, че ще е с печален край. И този край като че ли към този момент се обрисува: курсът на румънската проливам по отношение на еврото падна до най-ниското си ниво за последните пет години.

Либералната съпротива има намерение да внесе избор на съмнение против кабинета, само че възможностите за триумф са дребни. Парламентарното болшинство обаче е прекомерно устойчиво и към този момент е оцелявало при сходен избор.
 Ще се отразят ли митингите в Румъния на трафика към България? Ще се отразят ли митингите в Румъния на трафика към България?
Националната стачка в Румъния не би трябвало да сътвори проблеми на трафика на граничния пункт на Дунав мост при Русе, настояват от Гранична полиция в к...
 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР