Масовата електрификация на автомобилите не трябва да убива удоволствието от

...
Масовата електрификация на автомобилите не трябва да убива удоволствието от
Коментари Харесай

Електрошок със силата на 1914 коня

 22-1-6kol

Масовата електрификация на колите не би трябвало да убива удоволствието от шофирането. Напротив – електричеството основава още по-големи благоприятни условия за експедитивност, мощ и ускоряване. Доказва го младата хърватска компания Rimac с втория си модел, който носи означението C2 и бе показан преди седмица като концепт на женевския автосалон.Макар и към момента като студия, това е най-бързата кола на ток до този миг.

 22-2-6kol

С мощ 1,4 мегавата шедьовърът на 30-годишния някогашен играч и сегашен бизнесмен Мате Римац (известен като балканския Илън Мъск) наелектризира с техническите си характерности. Под карбоновата кожа на звяра е конфигурирана една дребна „ атомна централа “. Супермощна батерия с потенциал 120 киловатчаса, инсталирана в централния тунел, зарежда с сила четири електромотора. Всеки един от тях движи по едно колело, като въртящият миг се разпределя адаптивно в променлива степен според от условиятана пътя за оптимално сцепление във всеки един миг. Общата мощ на четирите мотора възлиза на 1,4 мегавата, което се равнява на 1914 конски сили. Сумарният въртящ миг е замайващ  и задоволителен за изтегляне на цяла влакова комбинация – – 2300 Nm!

 22-3-6kol

Моторите са инсталирани без директна връзка от диференциали и валове посред им. Задвижването 4х4 се ръководи напълно по електронен път с централно контролиране на тягата към всяко колело.

 22-5-6kol

Смайващи са и динамичните характерности на концепта C2. Спринтът от място до 100 км/ч лишава единствено 1,85 секунди. След още 10 секунди автомобилът развива 300 км/ч, а оптималната скорост доближава 412 км/ч. Мощността разрешава даже още по-бързо ускоряване и по-високо движение, само че към момента няма съответни гуми, които да понесат такова рисково натоварване. Със заредена батерия колата изминава до 650 км по средноевропейския цикъл на премерване NEFZ. При включване в контакт посредством системата за бърз заряд за 30 минути батерията акумулира сила на 80% от потенциала си.

 22-6-6kol

Хърватското автомобилно знамение е оборудвано с 8 камери, 6 радара, 2 ултразвукови и един лазерен датчик. Благодарение на тях се реализира четвърто равнище на самостоятелно придвижване, въпреки че водачът надали ще има предпочитание да даде на електрониката ръководството на 1914 коня. Той може да избира сред шест режима на работа и държание на колата. За всяка писта има заредени данни за идеалните точки за понижаване, завиване и ускоряване. Пилотът може да направи една обиколка в самостоятелен режим и по-късно да се опита да усъвършенства времето, реализирано от „ изкуствения разсъдък ” на електронните системи.

 c_two_magazine_shots_full_rez15

Една от камерите на борда снима лидера, защото колата няма да се предлага със общоприети ключове. С познатата от смарт телефоните система за различаване лицето на притежателя се реализира отключването и стартирането. Производствената серия на C2 е планувана в тираж от 150 екземпляра с цена 1,7 млн. евро и пусков период от 2020 година Компанията разполага със цех до Загреб с 350 служащи, които главно се занимават с високоволтови акумулатори. От първия хипер електрически автомобил на марката Rimac C1 са създадени 7 броя.

 c_two_static_rear_01
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР