Масова разпродажба на имотите си по Южното Черноморие са обявили

...
Масова разпродажба на имотите си по Южното Черноморие са обявили
Коментари Харесай

Руснаците масово разпродават имотите си по българското Черноморие

Масова ликвидация на парцелите си по Южното Черноморие са оповестили руснаците. От началото на годината до момента по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават жилища и къщи, само че купувачите са малко.
 В Поморие, където има цялостен квартал с руснаци, прочут като “Малката Москва ”, постройките са заключени с висящи табели FOR SALE. Според брокери през последната година и половина в тях не е стъпвал никой, написа " 24 часа ".
 Една от аргументите е коронавирусът, който задържа доста руснаци в родината им, само че също и девалвацията на рублата. Това се отразява при погасяването на заемите, които са в евро.
 Други пък, които са разчитали на тях, с цел да печелят, отдавайки ги чартърен за лятото, бяха неприятно сюрпризирани предишното лято от пандемията. Освен това доста руснаци към този момент избират Турция като лятна дестинация, което се трансформира в трайна наклонност през последните 5 години.
 Все по-често българи купуват морските парцели на руснаци, откакто те започнаха да се отдръпват от страната ни, разясняват брокери на недвижими парцели. Едно от местата, където тази наклонност била най-осезаема, е Поморие, защото там с изключение на море и плажове има опция и за СПА навън. Много българи предпочитали да си купят ваканционен парцел точно там, с цел да се възползват от лечебната тиня и луга на Поморийското солено езеро.
 Около 5000 парцела в курортното градче публично се водят благосъстоятелност на жители от Руската федерация, откри репортерска инспекция. Преди години имаше толкоз доста руснаци в града, че локални започнаха да назовават “Малката Москва ” квартала с съветските жилища.
Днес обаче там съвсем не се чува съветска тирада. Показателно за отдръпването на руснаците от морето са празните самолети, идващи от Москва и запълнени в противоположна посока.
 Постоянно живеещите при нас руснаци останаха малко. Преди дамите си имаха личен клуб, събираха се, само че отливът стартира да се усеща от по-миналата година, споделя кметът на Поморие Иван Алексиев.
 Близо 50 000 парцела на руснаци са регистрирани в община Несебър. Става дума най-вече за ваканционни жилища в хотелски комплекси, които всекидневно се употребяват по време на дейния летен сезон. От началото на пандемията през 2020 година обаче парцелите стоят заключени и с неплатени налози, не могат да се вършат и належащи поправки, споделят представители на компании, които менажират парцели на чужденци. Около 3000 са руснаците, които живеят целогодишно в община Несебър. Имат си своя общественост, провеждат разнообразни събития, споделя кметът Николай Димитров.
За разлика от дребните градчета обаче руснаците не бързат да продават жилищата си в Бургас.
За тях парцелът в огромния град е дълготрайна инвестиция поради възможноситте за бизнес и работа, както и положителните връзки. За разлика от Бургас обаче се вижда опразването на къщи в околните села Димчево и Маринка, които допреди две години се радваха на огромен интерес от руснаците.
 При множеството покупко-продажби с парцели българите са на сметка, защото ги купуват с 10 до 20 % по-евтино, в сравнение с са ги взели руснаците, защото те под паника бързат да се отърват от тях.
 Много от парцелите си са разпродали и западняците. Англичаните, които бяха влюбени в дребните селски къщи в Странджа и жилищата по морето, съвсем са се изнесли. На тяхно място са се настанили богати българи, които са ги трансформирали в фамилни вили или ловни бази.
 При англичаните изтеглянето не е поради ковид, а поради Брекзит. Затова пък ирландците не бързат да напущат Южното Черноморие и избират да купуват жилища в затворени комплекси в Поморие и Несебър.
 62% от руснаците не желаят да се имунизират със „ Спутник V ” 62% от руснаците не желаят да се имунизират със „ Спутник V ”
Повечето руснаци не възнамеряват да се имунизират против ковид, съгласно социологическо изследване, оповестено в сряда, подчертаващо тр...
Освен българи покупко-продажби за покупки на парцели по морето в този момент се вършат и от жители на Германия, Нидерландия и Белгия, само че те са малко и са поради смесени бракове. Учудващо, само че има покупки на жилища и от французи и италианци, които обаче са единични случаи.
Въпреки по-слабия интерес обаче цените не са спаднали, а се задържат на равнищата от предпандемичната 2019 година
По неофициални данни пазарът на ваканционни парцели по морето се е свил през последните две години с 40 %. Най-предпочитани за инвестиция в парцел си остават Бургас, Несебър, Созопол и Поморие.
Брокери предвиждат, че ползата към покупки на жилища по Южното Черноморие ще се ускори преди влизането ни в еврозоната, защото доста българи ще желаят да вложат парите си в неподвижен парцел заради боязън от обезценяване и скок на цените.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР