Масова подмяна на членове на секционните избирателни комисии за изборите

...
Масова подмяна на членове на секционните избирателни комисии за изборите
Коментари Харесай

Съмнения: Отново масова смяна на членове на изборни комисии дни преди вота

Масова замяна на членове на секционните изборни комисии за изборите на 27 октомври тече в цялата страна.

След като на последните избори през юни единствено за ден бяха сменени над 500 членове на СИК, в този момент подмяната още веднъж е всеобща и се случва откакто към този момент бяха извършени образованията за членовете на СИК, сигнализира ръководителят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров, оповестява Българска национална телевизия.

През миналите три дни се организираха наложителните образования за членовете на секционни комисии за идните парламентарни избори на 27 октомври. Всички членове от 14-те общини са взели участие в образованието, където са получили уточнения и насоки за работата си по време на изборите. След края на образованието, обаче в РИК идват десетки молби за замяна на към този момент подготвени хора.

" Тоест образованията минаха и ние занапред правим стабилен брой смени на членове, които не са били на тези образования. Сами разбирате, че това предпоставя неточности в култивиране на протоколите. И надлежно закъснение в активността на пункта на РИК в часовете след изборния ден, когато чакаме тук в Благоевград да получим протоколите с резултатите ", разяснява Мартин Бусаров, който е ръководител на РИК-Благоевград.

Според него, честите избори в последните години са изморили и отвратили хората, ангажирани с провеждането им.

" Явно партиите изпитват проблем с хората, които да бъдат в изборния ден в пространствата. Това, което мога все още да кажа е, че по 10 до 12 решения, т.е. сред 10 и 12 общини произнасяме на всяко наше съвещание и позволяваме промени. Само за информация, от една политическа партия в събота пристигнаха 83 индивида за една община от общо 139. Т.е. близо 100% от състава се подменя след извършеното образование и това в действителност е причина за недобра готовност на тези членове ", добави Бусаров.

Справка демонстрира, че сходен е и проблема в Старозагорско, където също всеобщо се сменят членове на изборни комисии. В редица области се следи частична промяна, а до изборния ден не са изключени и още съмнителни рокади.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР