Масло от една марка в една и съща търговска верига

...
Масло от една марка в една и съща търговска верига
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Масово надценката на хранителните стоки сега е 80-90 на сто

Масло от една марка в една и съща комерсиална верига коства с 40 на 100 по-евтино в Германия в съпоставяне в България.

Такъв образец даде във вторник заран по Нова тв министърът на стопанската система в служебното държавно управление Никола Стоянов.

Единствено в Австрия яйцата са по-скъпи от българските. Масово в други европейски страни били с по 10-20% по-евтини от нашите. Имало даже случай, при който българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, в сравнение с у нас, даде още образци той.

До края на седмицата се чака да тръгне уеб сайтът, поръчан от държавното управление, на който ще може да се откри съпоставяне на цените на хранителни артикули в комерсиалните вериги в страните от Европейския съюз и в България.

В момента всеобщо комерсиалните вериги поставят надценка от 80-90 % на питателните артикули.

Това стана ясно от думите на Стоянов. Затова идната седмица министърът ще предложения на среща представители на Комисията за защита на конкуренцията, с цел да разбере от тях дали са правили инспекция за картел, проведен от комерсиалните вериги.

Стоянов уточни още, че служебното държавно управление обмисля да вкара режим, при който търговците ще би трябвало да уведомяват Комисията за отбрана на потребителите, в случай че желаят да слагат надценка от 20-25 % върху доставната цена на питателните артикули. Така КЗП ще може да реши дали и кого да ревизира, с цел да откри какъв е аргументът за надценката. Процентът към момента се разисква, посочи Стоянов, съгласно който сходна мярка би ограничила нелоялните търговски практики.

Министърът на стопанската система обяви амбицията на ведомството си актовете за нелоялни търговски практики да са на правилото, който се следва в други европейски страни. Санкциите за подобни нарушения могат да стигнат до 4% от оборота на търговеца. В България актът не е привързан с оборота и може да е в размер на най-много 50 хиляди лв..

" Правителството по никакъв метод не е във война с веригите и по никакъв метод не ги сочим с пръст. Ние откриваме, че има проблем по веригата на доставки, цените се качват голословно. Ние не сме проверяващ орган, единствено желаеме да осветлим кой какъв брой печели ", сподели още Стоянов.

Той добави, че задачата на служебното държавно управление е цените да бъдат понижени с 20-30 %. По думите му Комисията за отбрана на потребителите е направила близо 500 инспекции за няколко седмици, при които са открити 480 нарушавания, формирани са 205 акта.

Относно дебата дали би трябвало Данък добавена стойност за храните да бъде понижен, Стоянов не скри, че е песимистичен за въвеждането на мярката. По думите му това едва ли ще понижи цените на питателните артикули.

Малко в стила на " кое е първо - яйцето или кокошката " министърът разгласи, че увеличението на приходите през предходната година (от постоянния кабинет - бел. ред.) довело до растеж на инфлацията. Освен фактори като войната и енергийната криза 

„ Моментът е доста тъничък. Разбира се, че приходите в такава обстановка би трябвало да се подвигат. Въпросът е с какъв брой, какъв брой бързо, по какъв начин е по отношение на останалите ограничения, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че предходната година беше прекомерно е не се случиха нещата както би трябвало. Това докара до по-високата инфлация в България по отношение на Европейския съюз ”, добави Стоянов.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР