Масивният бял саркофаг от II-III век, намерен насред плажа край

...
Масивният бял саркофаг от II-III век, намерен насред плажа край
Коментари Харесай

19-век.саркофаг 3 лета бил маса в Раджана във Варна

Масивният бял саркофаг от II-III век, открит посред плажа край Варна, четири години е бил маса в бар “Раджана ”! Това оповестяват Атанас Чобанов и Bird.bg във Facebook.



Ето какво пишат те във връзка мистериозното появяване на античния артефакт:

“Добро утро на всички експерти по антично минало. Четири години този саркофаг краси бар “Раджана ”, преди да се окаже на плажа на Министерство на вътрешните работи. Кметът Иван Портних постоянно го посещава. Саркофагът е поддържал питиетата на хиляди клиенти. Министерство на вътрешните работи с изключение на, че има доста почивни станции и плаж, има и специфичен отдел за противопоставяне на търговията с скъпото ни културно завещание. И ненадейно – антична светиня! ”

Междувременно от Регионалния исторически музей във Варна потвърдиха достоверността на находката.

“Почти сигурни сме, че откритият във Варна саркофаг е същински ”, изясни завеждащият отдел „ Археология “ в музея доцент Мария Манолова-Войкова. За да бъдат изцяло сигурни в това учените, е належащо да се разкрие орнаментиката на артефакта, добави Войкова.

Запитана допустимо ли е саркофагът да е бутафорен и поръчан от някого, тя акцентира, че хора си поръчват направа на разнообразни неща, само че не толкоз огромни.

Вчера заран проф. Николай Овчаров изясни, че саркофагът най-вероятно е от Северозападна България, от региона на Рациария.

“В Одесос до този миг има 10-15 саркофага от този интервал, само че нямат такава резба, много по-прости са ”, разяснява той пред България он еър.

Журналистът Николай Бареков пък с подигравка разяснява следното:

“Този солиден римски саркофаг от 2 век е трябвало да бъде маса в плажно заведение край Варна. Нация, която пие руйно вино от черепа на император Никифор от Източната Римска империя и играе кючек по бански върху ковчег на някой си император от (Западната) Римска империя в никакъв случай не може да падне в плен на НАТО или на Източната Индийска компания ”.

Разходка из галерията на бар “Раджана ” демонстрира, че там има и други любопитни статуи. Дали пък и те не са от древността?







създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР