Масивна комета, наречена Кометата на дявола“, два пъти по-голяма от

...
Масивна комета, наречена Кометата на дявола“, два пъти по-голяма от
Коментари Харесай

Поздрави от Дявола. Огромна комета с рога и леден вулкан се движи към Земята

Масивна комета, наречена „ Кометата на дявола “, два пъти по-голяма от връх Еверест, се втурва към Земята. Но макар „ рогата “ и дяволската известност, тя надали съставлява опасност за човечеството.

Кометата е открита за първи път през 1812 година и е по-известна в научната общественост като 12P/Понс-Брукс. Следващия път, когато Дяволската комета е била видяна, е през 1883 година, заради което е известна като периодическа комета с орбитален интервал от към 71 години.

Според астронома и постдокторант от обсерваторията Лоуел във Флагстаф, Аризона, Теди Каридж, макар внушителните си размери, Дяволската комета надали ще заплаши Земята, пише Fox News. Въпреки това може да е задоволително ярка, с цел да се види с невъоръжено око или през бинокъл. Това обаче няма да е по този начин, тъй като ще се приближи прекомерно покрай Земята, в действителност „ Дяволската комета “ се вижда елементарно заради обстоятелството, че е доста ярка.

Данните от Британската астрономическа асоциация също допускат, че кометата се счита за една от към две дузини други комети с деен мразовит вулкан. Известно е, че студените вулканични комети съдържат примес от лед, прахуляк и газ, известна като криомагма. Освен това те са заобиколени от газ, който изтича от вътрешната страна.
 кометни демонски рога Скици на кометата 12P/Понс-Брукс, направени през януари 1884 година, когато доближава оптималната си яркост Снимка: Хенри Купър Уилсън
Според Карет кометата ще бъде най-ярка за жителите на Земята през идната година в средата на април, когато ще бъде на почти 232 милиона километра от нашата планета. Учените също имат вяра, че има огромен късмет кометата Дявол да бъде задоволително ярка, с цел да бъде забелязана с просто око през идната година. Въпреки това съвсем несъмнено ще бъде задоволително ярса, с цел да бъде следена с дребен бинокъл или елементарен домакински телескоп.

Карет отбелязва, че цялостно слънчево затъмнение евентуално ще се случи през април 2024 година, тъй че тези, които желаят да гледат „ Дяволската комета “, би трябвало да запишат това събитие в календара си през днешния ден.

Основният проблем е, че кометите са " известно непредсказуеми ", когато става въпрос за оценка на това какъв брой ярки ще бъдат, когато се приближат до Земята. Ето за какво, съгласно Карет, можем да вършим догатки, само че ще разберем резултата единствено посредством наблюдаване.

Обърнете внимание, че 12P/Pons-Brooks получи дяволския си прякор през юли 2023 година, когато астрономите видяха „ рога “ към ядрото му. В резултат на това някои даже го съпоставиха с галактически транспортен съд от Междузвездни войни, само че прозвището „ Дяволската комета “ към момента остана.

В реалност дяволските рога въобще не са такива, те са опашки от газ и прахуляк от необикновени излъчвания, които към момента са обект на проучване на учените. Според Карет " изригванията " са моменти, когато кометите ненадейно стават доста по-активни и отделят газ и прахуляк с нараснала скорост. В резултат на това кометата става по-ярка доста бързо и по-късно се връща към естественото си положение. 

Любопитно е, че факелите на " Дяволската комета " в действителност са доста ярки и огромни, което я прави толкоз забавна за откривателите. Между другото, учените по-рано пресметнаха, че ядрото на кометата се простира на съвсем 20 километра, което е почти два пъти повече от височината на Еверест. Според Карет размерът на Дяволската комета е в действителност впечатляващ спрямо други огнени топки, които нормално са необятни от 1 до 3 километра.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР