Масимо Андолина – президент за Европа във Филип Морис Интернешънъл

...
Масимо Андолина – президент за Европа във Филип Морис Интернешънъл
Коментари Харесай

Мерките срещу тютюнопушенето трябва да са базирани на науката и фактите

Масимо Андолина – президент за Европа във Филип Морис Интернешънъл – разяснява задачата на компанията за бъдеще без пушек, както и въпроса за „ въздействието от бездействието “ на политиците и регулаторите по света. Посланието на PMI в резюме гласи, че: в случай че държавните управления контролират мъдро, пушенето на цигари може да спадне сензитивно.

„ Мястото на цигарите е в музеите. “ Това сподели основният изпълнителен шеф на Филип Морис Интернешънъл Яцек Олчак в тирада в Лондон – бихте ли разяснили малко повече какво значат думите му?

Оставаме правилни на уговорката си да създадем всичко, което е по силите ни, с цел да сменяем цигарите с евентуално по-безвредни други възможности и да дадем опция на пушачите да оставят цигарите зад тила си. С други думи – да, в подобен смисъл, мястото на цигарите в действителност е в музеите.

В Япония, след въвеждането на бездимни други възможности през 2014 година броят на пушачите внезапно понижа. До през днешния ден сме понижили с към 35% равнищата на тютюнопушене в Япония. Същото нещо, въпреки и в друг мащаб, се следи на разнообразни пазари по света.

Олчак загатва предполагаем модел. Може ли да обясните повече за това какво демонстрира той?

В исторически проект са били въвеждани разнообразни ограничения, с цел да се понижи равнището на тютюнопушене и да се форсира отказването от него. Преди 20 години СЗО е обрисувала многообразие от принадлежности, които по-късно държавните управления са възприели и даже разширили. Поглеждайки обратно, тези ограничения в действителност са дали някакъв резултат.

Но това, което се случва през днешния ден – благодарение на науката и технологиите да бъдат основани други възможности на тютюнопушенето – демонстрира, че въздействието, което те оказват върху пушачите, които се отхвърлят от цигарите, е надалеч по-голямо от взетите от СЗО ограничения до момента.

Броят на пушачите през днешния ден е съвсем толкоз, колкото и преди 20 години, а разпространяването е редуцирано единствено с 1% според от другите пазари. Но с помощта на бездимните други възможности въздействието в посока ограничение на тютюнопушенето през днешния ден е доста по-голямо.

Така че ние се застъпваме за регулаторна среда, която да поддържа научно обоснованите други възможности на цигарите, вместо да се продължава с историческите ограничения, които към момента могат да играят роля, само че чието влияние е лимитирано. Ако обичайните ограничения за надзор на тютюнопушенето се ползват строго и се съчетаят със стимулиране на по-широк достъп до евентуално по-малко нездравословни други възможности, можем да предвидим капацитет за 10-кратно понижаване на смъртността в международен мащаб, дължаща се на заболявания, свързани с тютюнопушенето.

През 2016 година Филип Морис Интернешънъл си сложи цел до 2025 година 50% от общите доходи на компанията да идват от бездимни други възможности Докъде сте стигнали с тази цел и какви са актуалните провокации?

На този стадий 35% от общите чисти доходи на Филип Морис Интернешънъл идват от артикули без тютюнев пушек. Вече над 26 млн. души по света употребяват IQOS и от тях повече от 18 млн. изцяло са спрели да пушат. Така че сме на път да реализираме задачата си до 2025 година

Към този миг нашата бездимна опция се продава на 78 пазара по света. Почти половината от тези пазари в действителност са в страни с ниски и междинни приходи.

Дали можем да реализираме задачите си по-бързо? За да се случи това ускоряване, се изисква разговор и взаимна работа с всички заинтригувани страни, които имат роля в този развой – бизнес, регулатори, политици, както и цялото общество.

Като казвате, че научно основаните други възможности имат капацитета да ускорят намаляването на тютюнопушенето – има ли образци за това на другите пазари, на които оперирате?

Видяхме, че това е допустимо в Швеция, където разпространяването на тютюнопушенето е единствено 5%.

Виждаме, че там философията „ свят без тютюнев пушек “ е допустима. Виждаме удобния резултат и от епидемиологична позиция в Швеция, като се има поради намаляването на смъртността от болести, свързани с тютюнопушенето, както и фактът, че честотата на туморите, свързани с тютюнопушенето, в Швеция е с 40% по-ниска от междинната за Европейски Съюз.

Как стои Европейският съюз като цяло в тази картина и какво мислите за регулаторната рамка тук?

В Европейския съюз имаме настояща Директива за тютюневите произведения, в която се признава разликата сред цигарите и бездимните други възможности. И тя разрешава друго отнасяне на тези артикули, като се дава независимост на деяние на другите страни членки да ползват разпоредбите с спомагателни условия, в случай че тяхната политика планува това.

Смятам, че би било целесъобразно Европейски Съюз да играе и да продължи да играе в бъдеще водеща роля, в това число при разискването на данъчното облагане и акциза върху тютюневите произведения. Да продължи да играе водеща роля в оформянето на правила за развиването и потреблението на науката и технологиите за богатството на хората, на обществото, на околната среда и на всички, които са включени в процеса.

Кои страни са най-рестриктивни и кои са най-прогресивни в регулаторно отношение?

Със сигурност може да посочим избрани страни, които са вдъхновяващи с това, което вършат - далечната Нова Зеландия да вземем за пример. Там бе въведена възбрана за покупка на тютюневи произведения от бъдещите генерации, само че въпреки това държавното управление призна ролята на бездимните други възможности (б.р. – и не ги включи в забраната).

Да погледнем и Швеция, която към този момент загатнах и от която Европейски Съюз може да черпи ентусиазъм за бъдещото законодателство, във връзка с евентуално по-малко нездравословните други възможности на цигарите. Правителството на Англия също разгласи желанието си да трансформира страната в бездимна до 2030 година

Можете ли да посочите някои съответни ограничения, които държавните управления по света би трябвало да подхващат за напредъка, за който говорите?

На първо място би трябвало да се стартира с разискването и вземането на решения въз основа на науката и обстоятелствата, като се изоставят идеологията и персоналните ползи. След това е належащо да бъдат осведомени всички заинтересувани страни и пушачите, като дружно с това да им бъде обезпечен достъп до бездимните други възможности, както и тласък за прекосяване към тях.

Потребителят ще продължи да търси ритуала и прекарването. Ние се опитахме да го възпроизведем в евентуално по-малко нездравословна опция без горене, предлагайки различен, само че доста подобен обред.

Регулаторите постоянно изостават от нововъведенията. Как да създадем по този начин, че хората и обществата да не бъдат наранени от разликата в темпото?

Понякога хората заплащат цената от обстоятелството, че регулаторът не съумява да прозре в точния момент опцията, закодирани в една иновация.

Медиите имат значима роля в това отношение – в усилването на посланията и обезпечаването на платформи за разговор. Всъщност точно неналичието на разговор по тази тематика е едно от нещата, които биха навредили на пушачите, вместо да им оказват помощ.

Днес полемиката не е толкоз за това дали бездимните други възможности са по-добри от цигарите. Днес е належащо повече от всеки път да образоваме хората, които другояче биха траяли да пушат, че има евентуално по-малко нездравословни други възможности на цигарите.

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР