Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции

...
Мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции
Коментари Харесай

Централни хали в София отвориха врати, след 40 г. заработи и емблематичният часовник

Мащабните ремонтни действия по възобновяване на истинския тип и функционалности на най-стария затрупан пазар у нас приключиха и от днес Централните хали в София са отворени за гости.
 
Реставрираният затрупан пазар ще работи за клиенти от 7 до 23 часа всеки ден. На разположение за тях ще бъдат близо 15 000 артикули, множеството от които от български снабдители и производители. Общо над 170 са българските снабдители на месо, риба, млечни храни, самун и плодове и зеленчуци, които ще показват стоката си под покрива на Централни хали.

На равнище " партер " в постройката, новият притежател - " Кауфланд ", благодарение на експертите от Регионалния исторически музей в София, е социализирал археологическото завещание от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 година остатъци от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и просвета, до която всеки искащ може да се допре - гратис и без да е обвързано с покупка от комерсиалната зона.

Фокусът на културните прояви на това място ще бъдат културното завещание, изявите на млади и изгряващи актьори, кулинарната просвета и детската сцена.
 Снимка: Булфото
" Идеята е да организираме културен календар и дейна културна активност в пространството към археологическите разкопки на равнище минус 1, където е същинското духовно сърце на централните хали. Нашата съществена цел е с отварянето на постройката, от началото на юни, да се развие открита сцена за просвета и изкуства, и просветителни планове ", сподели преди дни Кремена Георгиева, управител " Корпоративни връзки и обществена отговорност " в " Кауфланд " България.

В сутерена се намира и най-голямата у нас детска книжарница - с повърхност 500 квадратни метра. 

След близо 40 години пауза часовникът в кулата над входа на Централни хали още веднъж ще работи. Той ще свети, когато е мрачно и ще издава два разнообразни звукови сигнала - един на всеки четвърт час и различен - на всеки кръговиден час, заяви членът на управителния съвет на " Кауфланд България " Петя Владимирова.



По време на реставрацията е открит истинският часовников механизъм, който е бил инсталиран още през 1915 година, той е измит и реновиран и сега е изложен на второто равнище на магазина.

Близо 60 непоказвани до момента фотографии на Централни хали също са открити благодарение на Регионалния исторически музей в София и Държавна организация " Архиви ", те също са изложени в магазина.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лева, а планът за вдъхването на нов живот на емблематичната постройка е съгласуван с рекомендациите на Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерството на културата, показаха от компанията, реновирала мястото. 
 Снимка: Dir.bg
Централните хали са проектирани от арх. Наум Торбов, един от най-изявените представители на романтизма в архитектурата. Сградата е издигната в интервала 1909-1911 година Обединява два архитектурни стила -сецесион и неовизантика, известни първоначално на 20-и век. Проектът на арх. Торбов се характеризира с изключителна симетричност с наблягане на главните оси на постройката. В орнаментите по фасадата са употребявани настоящите за времето материали - гранитен цокъл, обшивка от варовик и керамика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР