Мащабната агресия на Русия срещу суверенна европейска нация като Украйна

...
Мащабната агресия на Русия срещу суверенна европейска нация като Украйна
Коментари Харесай

Марин Райков: Агресията на Русия в Украйна ще накара ли Европа да научи „езика на силата“

" Мащабната експанзия на Русия против суверенна европейска нация като Украйна без подозрение наложи тектонични промени в европейската среда на сигурност. Нашите решения през днешния ден по рецесията ще форматират за години напред мястото ни в системата на интернационалните връзки, по този начин както решенията ни по време на войната в Югославия преди години обрисуваха евро-атлантическата ни вероятност. За разлика от 2008, когато Москва безнаказано откъсна елементи от Грузия, и 2014, когато окупира Крим, този път сигналът за паника отекна с брутална мощ за Европа, която сигурно ще размести своите цели и усещания, свързани с построяването на европейската защита. "

Това споделя посланикът ни в Лондон Марин Райков в изявление за " Клуб Z ".

Дипломатът акцентира, че експанзията на Русия е обединила западния свят: " Както в Европейски Съюз, по този начин и във Англия мощно доминира разбирането, че след експанзията, какъвто и да е изходът от войната, е невероятно връщането към правилото „ бизнес както нормално “. Налице е единомислеща констатация, че Москва съумя да сплоти Европейски Съюз и даже да запълни ненапълно разлома от Брекзит. Открит остава обаче въпросът дали тези дейности ще тласнат Европа към това да научи „ езика на силата “.

Според Райков дълговременната окупация на Украйна изисква запаси, които явно в Русия не са налични. Той акцентира, че " в морално-политическо отношение за Русия войната е изгубена ".

" Потенциалният агресор не може да бъде омилостивен, а единствено респектиран. Никой в нашия защитителен Съюз не може да си разреши да бъде едва звено в общата ни архитектура на сигурност. Нямам подозрение, че България би трябвало ускорено да построи качества, които внезапно да покачат отбранителния ни капацитет ", безапелационен е дипломат Райков.

По мотив глобите, наложени на Русия, Марин Райков акцентира тезата: " Ако някой в Москва е мечтаел да ексхумира Съюз на съветските социалистически републики, в този момент рискува да го получи в най-нелицеприятния му обществен вид ". Райков предизвестява, че " за междинния съветски жител предстоят в средносрочен проект тежки времена и това не може да радва никого ". Руският народ ще понесе следствията на тази експанзия, както и Европейски Съюз.
Войната и последствията от нея ще усилят разноските за военни цели и това ще е безалтернативно. " Очевидно най-големи ще бъдат провокациите в областта на енергетиката, където е мъчно да бъде реализирана цялостна изолираност на Москва заради енергийната взаимозависимост на някои европейски страни като България. Чрез част от газопреносната система у нас се подхранва и енергийната взаимозависимост на Сърбия.

Дългогодишният посланик изрично не приема държанието на дипломат Митрофанова у нас. " Тази надменност ми припомня, че даже рисков русофил като Драган Цанков беше реагирал на сходно държание с известното послание към Москва: " Не ви щем меда - не ви щем жилото! "

Източник:

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР