Мащабна схема за трафик на органи на черно със замесени

...
Мащабна схема за трафик на органи на черно със замесени
Коментари Харесай

Вижте колко е струвал един бъбрек, осигурен от трафикантите на органи

Мащабна скица за трафик на органи на черно със забъркани българи беше разкрита в Истанбул.

Задържани са 4-ма души, измежду които и 55-годишна жена с българско и турско поданство. За нея се счита, че е издирвала българи, които се нуждаят от бъбречна трансплантация.

В Турция разрушиха български канал за трафик на органи

Жената е работела в частна турска клиника и е арестувана е в миг, в който е подготвяла подправени документи за поредна противозаконна трансплантация. Освен нея са задържани още трима наши сънародници, до момента в който се пробват да изоставен Турция и да влязат в България. За трафика на органи и незаконната скица Нова телевизия заяви още през септември.

Организираната незаконна група продавала бъбрека на тройно по-висока цена. Координатори по трансплантации в Истанбул описаха пред NOVA, че се борят със схемата от години, само че все още – без резултат:

„ Един бъбрек коства 25 хиляди, а те го продават за 70. Издирват хора, длъжници, които сплашват, с цел да си дадат бъбрека”, споделя Стоянка Ананиева, координатор, заяви Нова телевизия в утринния си блок.

Как е работила самата скица - медиатор се свързвал с българи, които незабавно се нуждаят от бъбречна трансплантация, само че нямат подобаващ донор. След като уговорят сумата, те намирали и лица, подготвени да продадат бъбрека си за пари. С подправени документи ги представяли за близки родственици и по този начин пациентите изцяло легално получавали непознат бъбрек. След трансплантацията, връзките с по този начин наречените каналджии приключвала, а пациентите се прибирали в България, където продължавали да се лекуват:

„ Идват при нас, само че виждаме, че все по-често идват с непълни и доста нищожни епикризи, което е показателно”, споделя проф. Емил Паскалев.

По данни на турските управляващи, има забъркана и клиника у нас, филиал на турската, където се правили противозаконните трансплантации. Към момента управляващите не разкриват коя е. Самите трансплантирани пък обявиха, че Турция е желана дестинация за трансплантация:

„ Защото у нас успеваемостта е доста ниска. Аз се трансплантирах преди година и донор ми беше брат ми”, споделя транслантиран в Турция пациент.

Годишно у нас се правят под 50 бъбречни трансплантации, а нуждаещите се от нов бъбрек са над 1000. За търговия с органи съобщихме още през септември, когато след огромна полицейска акция на българо-турската граница бяха арестувани четирима души за трафик на органи. Двама от тях са посочени за уредници на скица за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко заболели наши сънародници. По информация на NOVA те търсели претенденти за донори на бъбреци в региона на Видин и Белоградчик, както и в ромски махали на София:

„ За да се извърши такава интервенция в Турция е належащо потреблението на неистинен документи, които да откриват, че реципиентът и донорът са в роднински отношения”, разяснява основният прокурор Иван Гешев.

Жена с трансплантирана матка роди момченце

Именно на този принцип работила и разрушената преди дни незаконна група, а сред двете акции има връзка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР