Мащабна данъчна измама за 6 милиона лева разкриха при спецоперация

...
Мащабна данъчна измама за 6 милиона лева разкриха при спецоперация
Коментари Харесай

Как се извършват измамите с ДДС за скъпи возила

Мащабна данъчна машинация за 6 милиона лв. разкриха при спецоперация Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Агенцията по приходите. Измамата ставала посредством импорт и продажба на първокласни лизингови коли от Западна Европа. В нея взели участие поредност " кухи " компании и счетоводни къщи.

Става дума за закононарушение, защото от бюджета се източва Данък добавена стойност. Счетоводителят може да е или да не е осведомен, само че лицето, което постоянно присъства в такава скица, е чиновник на данъчната администрация, чиято роля е да защищити схемата от ранно разкриване. Това сподели Пламен Донев, член на Съвета по данъчна методология към ИДЕС, пред NOVA NEWS.

„ Кухите “ компании са такива, които заявяват ДДС-то, само че не го внасят, а друга компания тегли данъчен заем, което е източване на пари от бюджета, добави той. Тези незаконни схеми могат да съществуват във всевъзможни промишлености, уточни Донев.

В момента се борим с 1% от общата вреда, другите 99% не ги допираме, съобщи той. Донев уточни, че такива измами съществуват и в Западна Европа, а България е измежду първите места по сходни дейности.

Румен Дунев, авто играч и ръководител на Българската федерация по авто спорт, сподели че огромна част от компаниите, които внасят коли по правилния метод, остават ощетени от намесата на страната, тъй като колите им са с 20% по-скъпи на пазара. Дунев уточни, че има пробив и в застрахователните оценки. 

Повече от диалога гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР