Мащабна акция се провежда в цялата страна срещу разпространението на

...
Мащабна акция се провежда в цялата страна срещу разпространението на
Коментари Харесай

13 задържани във Варна, София, Хасково и Девня за разпространение на детска порнография

Мащабна акция се организира в цялата страна против разпространяването на детска порнография. Задържани досега са 13 души с 24-часова мярка за задържане. Петима са арестувани в София, 8 - в други обитаеми места. Има задържани във Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Хасково. Това не е проведена незаконна група, а обособени лица, които не се познават между тях.

Това стана ясно от взаимен брифинг на заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, завеждащ отдел " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба.

Сред арестуваните има водач от гражданската авиация от известна нискобюджетна компания, IT-специалисти, мотокарист, стругар, общ служащ, притежател на състезателен магазин, автомонтьор, електротехник, оценител на недвижими парцели и други Това са мъже сред 30 и 40 години, само че има и към 60-годишни. Около 50% са фамилни с деца, множеството са с положителни финансови благоприятни условия. Профилът им демонстрира, че част от тях са склонни от виртуалния свят, да преминат и в действителния, и да посегнат на нашите деца, сподели Сарафов.

Претърсени са към 20 адреса по едно и също време в 7.00 тази заран. Иззети са телефони, компютри, флашки и други.

Намерени са клипове и фотоси с брутални подиуми на полово принуждение с деца от 2 до 10 години. Децата са от някогашните Съветски републики или от Далечния Изток - Тайланд, Филипините, Индонезия. Проверява се дали има деца и от България.

Установено, е че две от арестуваните лица са споделяли интензивно файлове с детска порнография в изключителна непосредственост до дом за деца, лишени от наставнически грижи. В момента се ревизира дали една от жертвите не е български жител и дали е взел участие в клиповете, посочи Светослав Василев.

Събраните досега данни демонстрират, че множеството подиуми са снимани там, откъдето са децата, успокоиха от следствието.

В рамките на деня ще бъдат повдигнати обвинявания. Санкцията за това закононарушение е до 6 години отнемане от независимост.

Акцията e по предписание на основния прокурор Иван Гешев, с присъединяване на прокурори и следователи от Националната следствена работа.

Гешев благодари на следователите от Национална следствена служба и прокурорите от цялата страна и Министерство на вътрешните работи, които са защитили българските деца.

Реалната правна промяна, по думите му, е тъкмо това - да бъдат увеличени наказванията за разпространяване на нецензурен материали, които сега са смешни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР