Мащабен скандал с взимане на подкупи и уреждане на мачове

...
Мащабен скандал с взимане на подкупи и уреждане на мачове
Коментари Харесай

Корупционен скандал разтърси африканския футбол седмица преди световното

Мащабен скандал с взимане на подкупи и споразумяване на мачове раздруса африканския футбол броени дни преди началото на международното състезание. Филм, излъчен по Би Би Си, разкрива по какъв начин над 100 съдии и публични лица взимат подкупи преди мачове.

Работата по следствието е траяла повече от две години и в основата ѝ са ганайският публицист под прикритие Анас Аремея Анас и негови сътрудници.

Филмът стартира с фрагменти от скрита камера на мъж, който прибира пари в найлонов плик, като се показва, че той е един от най-влиятелните хора в африканския футбол. Впоследствие се показва, че това е президентът на Ганайската футболна федерация Куеси Нянтачи. Твърди се, че той получил 65 000 $ от кореспонденти под прикритие, като считал, че е на среща за разискване на подготвяна договорка за спонсорски контракт.

Нянтачи е част от съвета на ФИФА и към момента е на поста си в ганайския футбол. От ФИФА са декларирали пред Би Би Си, че проверяват случая.

Вижда се и арбитър, който получава 600 $ рушвет. Реферът Ранге Марва от Кения е трябвало да бъде зает на международното в Русия като непряк арбитър. Той обаче се е отдръпнал и няма да бъде част от екипа за международното.

" Когато тази история излезе, ще има огромни проблеми ", споделя Анас във видеото.

Твърди се, че съдии са получавали подкупи преди мачове от вътрешни и интернационалните шампионати. Адвокатът Чарлз Бентум се изрича сериозно за методите на Анас. Журналистът дава отговор, че хората, на които е предложил подкупите, не са били принуждавани да ги одобряват.

Даден е образец с разпределяне на подкупи преди мач сред Гана и Мали. Ебрима Джало от Гамбия, който е измежду сниманите публични лица, получава 500 $. Той споделя, че това се случва на всички места, само че по-късно пред Би Би Си отхвърля да е направил нещо неправилно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (127)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР