Мащабен протест блокира Подбалканския път София-Бургас в района на Калофер.

...
Мащабен протест блокира Подбалканския път София-Бургас в района на Калофер.
Коментари Харесай

Голям протест блокира Подбалканския път София-Бургас, движението е спряно СНИМКИ

Мащабен митинг блокира Подбалканския път София-Бургас в региона на Калофер. Десетки животновъди излизат на митинг в този час. Те разпънаха палатки на Подбалканския път, а преди минути стопираха придвижването.

Причината за недоволството им е, че през последните 25 години, съгласно тях непрестанно се лимитира опцията да извеждат животните си на паша в Балкана.

Ако рестриктивните мерки влязат в действие, от следващата година над 1500 метра надморска височина няма да се позволява паша на домашни животни. В същото време тя е неразрешена под 1500 метра, където е гора.

“Ние не желаеме нещо извънредно, нещо ненормално - желаеме да си запазим поминъка си ”, сподели животновъдът Тодор Диклиев. „ Опитвали сме да приказваме доста пъти с всички институции, само че шепа еколози вземат решение орисите на хората и дали ще има паша в България ”, добави животновъдът Димо Рашков и прибавя, че към този момент има банкрути на негови сътрудници.

Животновъдите упорстват и за мониторинг на метода, по който се ръководят националните паркове.

Проблемът с лимитираната паша в националните паркове визира цяла Централна България, в това число общините Калофер, Карлово и Павел баня. Блокадата на пътя продължава.

Димо Рашков, животновъд от 2012 година, изяснява за какво напрежението ескалира в този момент: " От другата година пашата на животни се лимитира. Над 1500 метра надморска височина няма да се позволява паша на домашни животни. В същото време под 1500 метра е гора, където също е неразрешена пашата на животни. Това е един метод да бъде затрито това отглеждане на животни и поминъка в Балкана. В Калофер са към 3000 говеда и над 5000 овце ".

Протестиращите упорстват да им бъде позволено да качат стадата в Старопланинските пасища. От Национален парк " Централен Балкан " са безапелационни, че рестриктивните мерки не заплашват развиването на отглеждането на животни в България. Те прецизират, че общата повърхност на територията на трите национални парка е под 2 % от националната територия.

Очаквайте детайлности!

















Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР