Мащабен инфраструктурен проект се подготвя в Белослав. Местната община има

...
Мащабен инфраструктурен проект се подготвя в Белослав. Местната община има
Коментари Харесай

В Белослав ще строят тунел под плавателния канал

Мащабен инфраструктурен план се приготвя в Белослав. Местната община има амбициозната концепция да построи тунел под плавателния канал, който разделя града на две. Изграждането на подводното оборудване ще облекчи трафика по Аспаруховия мост. Ако бъде изработен, тунелът ще е първото сходно оборудване в България.

Белослав

Бъдещият тунел ще е дълъг към 2 километра. Предвижда се трасето да бъде построено в най-тесния сектор под плавателния канал.
Инж. Деян Иванов - кмет на Белослав: В момента се вършат предпроектни изследвания. Тази концепция може би я развиваме две-три години, защото това е най-тясната част, която е прекратена от плавателния канал. Той е изкуствено прокопан, като е обвързвано 60-те - 70-те години Варненско и Белославско езеро и може би тук е мястото да бъде осъществена такава връзка.
По света има доста сходни тунели, само че в България към момента не е юридически подобен план.
Инж. Деян Иванов - кмет на Белослав: Плавателната дълбочина на канала е 14,5 метра, като сме планували удълбочаване и осигурителната дълбочина може би ще бъде 6-7 метра под дъното на канала на този тунел. "
За обезпечаване на нужните средства е сключили контракт с Европейската капиталова банка и сега се вършат предпроектни изследвания. Очакванията са при започване на август да бъде направено и задание за планиране. В момента двата бряга на Белослав са свързани с ферибот. Годишно той транспортира към 130 хиляди пасажери, а издръжката му е към 1 милион и 500 хиляди лв.. Ако подводният тунел бъде построен, ще бъдат разредени курсовете на ферибота, които сега са на всеки 10 минути.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР