Мащабът и въздействието на атаката на Хамас срещу Израел повдигат

...
Мащабът и въздействието на атаката на Хамас срещу Израел повдигат
Коментари Харесай

От всички чешми в Близкия изток тече... Иран

Мащабът и въздействието на офанзивата на " Хамас " против Израел повдигат въпроса за нейната подготовка, замисъла и сложността на употребяваните средства. Всички погледи са ориентирани към Техеран. Но в случай че вземем поради цялото полесражение на Близкия изток, интегрирайки историята от последните 50 години, Техеран е освен това от подбудител. Иран е архитектът на идеологическата битка против Израел и районният уредник на тази радикална съпротива. Това написа в собствен разбор за френския ежедневник La Tribune Жерар Веспиер, президент на Strategic Conseils и асоцииран откривател във FEMO (Фондация за проучване на Близкия изток).

Навлизането на повече от 1000 бойци на " Хамас " на израелска територия по суша, въздух и море, заобикаляйки електронната ограда, сложена от Израел на всички места към линията Газа, сътвори голям потрес в армията и израелското население. Още по-голям потрес беше мащабът на кланетата на цивилни, осъществени от нападателите, и залавянето на повече от 200 заложници, отведени в Газа. Тази интервенция, осъществена за няколко часа, обаче изисква дълго време за подготовка и военни и механически умения, които надвишават опциите на " Хамас ".

Иран обясни присъединяване си посредством устата на Али Акбар Велаяти, консултант на Хаменей, отговарящ за интернационалните връзки и министър на външните работи на режима в продължение на 16 години: " Съединените щати смятаха, че елиминирайки военачалник Сюлеймани на 3 януари, 2020 година в Багдад, са отстранили всички качества на силите " Ал-Кудс " на Революционната армия. Събитията от 7 октомври им демонстрираха, че той беше сменен. " Ето за какво най-висшият ешелон на властта в Техеран гръмко декларира авторството на интервенцията. Следователно Революционната армия доста е подкрепила проектирането на тази интервенция, както и нейното финансиране. Миналата година, по време на ефирен продан от Техеран, Зияд ан-Нахала, водач на " Ислямски джихад ", разкри, че иранската помощ за " Хамас " възлиза на 150 милиона $ годишно, в допълнение към помощта, предоставена и от Иран на личното му придвижване.

Иранският режим има мощно наличие в Ливан и Сирия

В допълнение към присъединяване си с палестинците в линията Газа посредством " Хамас " и " Ислямски джихад ", Техеран също провежда напън върху Йерусалим от позициите си в Ливан и неотдавна в Сирия. Създаването на " Хизбулла " датира от началото на 1980 година Подкрепено от доста мощното ливанско шиитско малцинство, то беше публично показано през 1985 година Израел не се притесняваше от основаването на тази милиция, която през годините и стотиците милиони долари, изпратени от Техеран, завърши построяването на войска от няколко десетки хиляди бойци, оборудвани с десетки хиляди ракети, добре подготвени и мощно стимулирани. Сблъсъците сред ЦАХАЛ и " Хизбулла " в Южен Ливан накараха израелската войска и държавно управление да осъзнаят силата, основана от Иран на северната му граница.

Въстанието против режима на Башар Асад през 2011 година

Въстанието против режима на Башар Асад от 2011 година и Арабската пролет накараха Иран да даде забележителна помощ на своя сирийски съдружник. Членове на " Хизбулла " са взели участие в пресичането на ливанско-сирийската граница. Техеран също изпрати детайли от силите " Ал-Кудс " на Революционната армия в Сирия, както и шиитски хазарски полицаи от Афганистан, групирани в бригадите " Фатимийун ". Това доста иранско наличие изяснява бомбардировките, осъществявани постоянно от израелските военновъздушни сили в Сирия. Следователно Техеран разполага със забележителен боен потенциал, няколко десетки хиляди мъже под свое командване, по северните граници на Израел, в Ливан и в Сирия. " Хизбулла " е в деяние от 7 октомври и се възползва от неприятностите, които основава с тези изстрелвания на ракети по израелска територия. Тази военна жестикулация, координирана от Техеран, преследва три цели.

Първата е да принуди израелската войска да поддържа мощно наличие на северната граница, като по този метод попречи на тези войски да вземат участие в атака против Газа. Втората цел е да се сътвори опасност от доста по-голям ангажимент, при положение на мощна израелска интервенция в линията Газа. И третата е да се сътвори опасност за американските военни структури в Сирия. Изпращането на дронове до 3 от тези обекти, в това число американската база " Ат-Танф ", материализира този потенциал за мощна интервенция в тези селища при положение на американска интервенция против " Хизбулла ", в поддръжка на Израел. Този първи кръг, географски в контакт с Израел, се добавя от по-отдалечено наличие в Ирак и Йемен.

Вторият кръг в Ирак и Йемен

Иран се възползва от дезорганизацията на иракската страна след свалянето на Саддам Хюсеин и сътвори мощни милиции в тази страна, разчитайки на шиитското мюсюлманско болшинство в страната. Бригадите " Хашд аш-Шааби " (Народни мобилизационни отряди), съставляват няколко десетки хиляди бойци. Иранската опозиция съумя да разгласява имената на членовете им, чиито заплати се заплащат от Техеран. Елементи на тези бригади нанесоха удари против две структури на американските въоръжени сили в Ирак. Още един път това е сигнал, заплашващ силите на Съединени американски щати с доста по-големи удари при положение на американска военна интервенция в поддръжка на Израел. Тези дейности изясняват решението на американците да изпратят спомагателни системи за противовъздушна защита в Близкия изток, с цел да засилят отбраната на своите бази. Техеран също накара бунтовниците хути да работят от Йемен. Шиитско малцинство, експлоатирано от Техеран от 80-те години на предишния век, силите на хутите изстреляха крилати ракети и дронове от своя район в далечния запад на Йемен, граничещ с Червено море. Американският унищожител USS ​​Conway в Червено море прихвана тези ракети, ориентирани на север и евентуално към Израел. Поради това Техеран прикани и внедри цялата система от сили, която иранският режим е построил в района към този момент 40 години. Това е същинска тактика, ориентирана към унищожаването на Израел, артикулирана върху идеологическа визия и вътрешна военна организация, основана на Революционната армия.

Системата на Ислямската република

Още преди да поеме властта в Техеран през 1979 година, имам Хомейни, емигрант в Ирак, постановява, че " Израел е зложелател на исляма ". Доктрината е ясна и оповестена. Врагът би трябвало да се бори и, в случай че е допустимо, да бъде погубен. Три месеца след идването му на власт е основана организацията Революционна армия. Тези детайли ще сформират идеологическата войска на режима, постоянната войска, произлизаща от имперския режим, не се смята за надеждна и лоялна към новата власт. В рамките на тази организация беше основано " интернационално поделение ", предопределено да провежда и прави външни интервенции. Тя ще се назовава силите " Ал-Кудс ". Превежда се като " мястото " или " свещено място ", т.е. Йерусалим. Целта е ясно оповестена, става въпрос за " отвоюване " на Ерусалим. Тази идеологическа визия ще бъде твърдо поддържана от Хаменей, наследявайки Хомейни. Той сподели: " Израел е раков израстък "... По-ясно не може да бъде казано. Ахмадинеджад, президент на Ислямската република в продължение на 8 години, ще учуди света с яростността на своите антиизраелски и антисемитски изявления.

След описанието на тази идеологическа визия на Ислямска република Иран, организацията на Революционната армия и районните шиитски милиции, човек може единствено да се изненада да чуе въпроса дали Иран е " забъркан " в последните трагични събития в Израел? Повече от подразбиращо се, Техеран е източникът, който поддържа напрежението и спора сред Израел и палестинците. Неговото безусловно предпочитание е да постави завършек на развиването на Авраамовите съглашения. Неговата цел е да предотврати всяко съглашение сред Израел и Саудитска Арабия. Подобна обстановка е в цялостно несъгласие с неговите замисли.

Техеран счита, че нищо не може да бъде построено в Близкия изток без неговото утвърждение. Ако иранският народ успее да смъкна този режим, тогава в действителност може да се опита да се откри спокойно решение сред израелци и палестинци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР