Машинното гласуване разобличи кражбата на вот и това е истинската

...
Машинното гласуване разобличи кражбата на вот и това е истинската
Коментари Харесай

Манолова: Машините разобличиха кражбата на вот, те не ядат кебапчета и не взимат по 50 лв.

Машинното гласоподаване разобличи кражбата на избор и това е същинската причина да се желае неговата анулация. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова откакто от ГЕРБ внесоха смяна в Изборния кодекс, която планува да не се гласоподава с машини на идните локални избори. Манолова дефинира като несъстоятелни огромна част от причините на вносителите на измененията.

 
Манолова уточни, че в 310 секции на последните избори от 3000 вероятни с машини са дали своят вот повече от 50 на 100 от гласоподавателите, а в други 340 секции сред 40 и 50 на 100 от гласоподавателите.
 
Като " безусловно погрешен мотив " тя засяга изказванието, че машинният избор не е понижил недействителните гласове. " При гласуването с машина е невероятно подаването на недействителна бюлетина - такава алтернатива не съществува. С машинното гласоподаване броят на недействителните гласове става нула ", уточни Манолова.
 
Третият мотив за скъпия машинен избор Манолова обори като уточни, че не машините, а ЦИК е оскъпила вота. Тя засяга наемът на машини от страна на ЦИК и то на цена, на която действително те могат да бъдат закупени.

 
" По самопризнание на компанията, която даде машините на европейските избори, наемът е в размер на 70 % от цената на машината. Подозирам, че наемът е 100 % от цената на машините, тъй че виновникът за скъпия машинен избор е ЦИК ", разяснява Манолова.-->
 
„ Истинската причина за анулация на машинното гласоподаване е фактът, че машините разобличиха кражбата на избор. Машините разобличиха нечестното сформиране на
протоколи от СИК и доказателството за това е на уеб страницата на ЦИК “, съобщи Манолова.

 
Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че в 1129 секции има неотчетени преференции, в други 80 секции имало неотчетени гласове за партии и това е видно от протоколите на уеб страницата на ЦИК.
 
Тя предвижда, че след машинното ще бъде посочено и електронното гласоподаване със същите причини. Омбудсманът напомни, че след спор с неправителствени организации на 28 юни, още на 1 юни е изпратила до ЦИК писмо с рекомендации по какъв начин машинното гласоподаване да бъде сполучливо.
 
" Очевидно усилието да спасим машинния избор и посредством него честността на изборите се оказа на вятъра за властта ", разяснява Манолова. " Истинският претекст е, че машините не ядат кебапчета и не взимат по петдесет лв. ", сподели още тя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР