Машинното гласуване е добро решение, то крие своите рискове, но

...
Машинното гласуване е добро решение, то крие своите рискове, но
Коментари Харесай

Камелия Нейкова зове: Машинното гласуване да не се обрича на провал, преди ЦИК да започне работа

Машинното гласоподаване е положително решение, то крие своите опасности, само че има организационни и механически проблеми, които би трябвало да намерят своето решение. Ако има проблем с машинното гласоподаване, то продължава с хартиени бюлетини. Това съобщи ръководителят на новата ЦИК Камелия Нейкова в утринния блок на Българска национална телевизия.
Камелия Нейкова прикани да не се обрича на неуспех машинното гласоподаване преди да е почнала работа ЦИК. Тя прочела много нещата за себе си като даже някои залагали 5 лв., че точно Нейкова щяла да бъде ръководител на ЦИК. Тя се усеща спокойна дотолкоз, доколкото е била част от предходните сформира на ЦИК.
 Росица Матева: Държавата още не е платила машините за гласоподаване Росица Матева: Държавата още не е платила машините за гласоподаване
" Договорът за машините не е завършен. Разбрахме, че не са платени машините и не са държавна благосъстоятелност. " Това обявиха в излъчен...
Съставът на комисията е с хора, които се занимават с избори и имат нужната експертиза, увери тя. Нейкова се надява да не се упражняват всички върху ЦИК, да не трансферират различията си върху Комисията и ЦИК да не бъде пленник сред борбите в Народното събрание. „ ЦИК няма по какъв начин да бъде с неприятна оценка без значение кой каква оценка й слага. Оценката я слага обществото. Неприятно ми е методът, по който всички се оправдават с ЦИК за постигнатите резултати “, безапелационна бе Нейкова.
Всяка една секция ще има отпечатани хартиени бюлетини. В случай, че има механически проблем или друго събитие с машините за гласоподаване, правото на глас на хората ще бъде обезпечено с хартиена бюлетина. ЦИК към момента не е провела диалог със остарялата ЦИК. В идващите няколко дни въпросите ще намерят своето решение по какъв начин ще се случат нещата, уточни тя. 
Основната отговорност за осъществяване на изборите е на ЦИК, машинното гласоподаване също.  Машинното гласоподаване или изобщо изборният развой не може да бъде ангажимент единствено на един орган, а на страната, акцентира Нейкова, която се надява да работи в синхрон и разговор, сподели Нейкова. 
„ Гласуване с машина е към 30 секунди и условията, които не са изменени и по закон са планувани в ИК – системата по този начин би трябвало да бъде направена, че да бъде прекомерно лесна за гласоподавателя. Самата система води гласоподавателя и аз не допускам, че гласоподавател ще се затрудни и доста време ще се чуди преди машината какво да направи “, безапелационна бе Нейкова.
 Николай Хаджигенов: Камелия Нейкова е единствената професионална и грамотна кандидатура Николай Хаджигенов: Камелия Нейкова е единствената професионална и грамотна кандидатура
Направихме подканяне за ръководител на ЦИК да бъде определена Камелия Нейкова, това е единствената професионална и грамотна кандидатура, к...
Изборният ден може да се удължи не повече от час. Според нея казусът с машините във Велико Търново не е в софтуера.
Няма да се преписват данните от машинния протокол върху хартията. Предвидени са и облекчения за гласоподавателите, решили да гласоподават по сегашен адрес, както и за карантинираните хора. Карантинираните могат да подадат заявление за гласоподаване и в самия избирателен ден. Сънародниците ни зад граница могат да гласоподават във всяко едно място, в което се намират, в това число и в страната, в случай че се върнат, изясни Нейкова. 
Към този миг към момента не е ясна сметката за предварителните парламентарни избори. Състоянието на машините за гласоподаване занапред ще се откри, защото договорът, подписан сред ЦИК и доставчикът за машините има някакви проблеми – цената към момента не е платена, уточни Нейкова.
Договорът е с предмет за закупване на 9 600 устройства за гласоподаване, само че какъв брой още машини ще бъдат нужни, е въпрос на разбор. Между 300 и 500 машини ще са нужни още, с цел да се обезпечат всички изборни секции. Една социална поръчка, обвързвана с изборния развой може да се осъществя в доста по-кратки периоди, посочи още Камелия Нейкова.
 Камелия Нейкова е предлагането на ИТН за нов ръководител на ЦИК Камелия Нейкова е предлагането на " ИТН " за нов ръководител на ЦИК
Камелия Нейкова е предлагането на " ИТН " за ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК). Тя бе подкрепена от Българска социалистическа партия,...
Прочетете още по тематиката:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР