Машинно гласуване да се провежда само в секциите, които имат

...
Машинно гласуване да се провежда само в секциите, които имат
Коментари Харесай

Управляващите искат по-малко машини при гласуване и да се отложи електронното

Машинно гласоподаване да се организира единствено в секциите, които имат повече от 300 гласоподаватели, а електронното да отпадне на този стадий. Такива оферти за изменение на Изборния кодекс оферират ръководещите от ГЕРБ и Обединените патриоти.
Машини да не се употребяват също в секциите зад граница и при преносими изборни урни, гласи концепцията. Текстовете са оповестени на страницата на Народното събрание в петък. Според предлаганите промени Централната изборна комисия (ЦИК) ще дефинира със свое решение в кои секции да има машинен избор и в кои не.

Текстовете, регламентиращи електронното гласоподаване пък се преработват без съответни периоди, тъй че да не би трябвало е-вотът да се вкара следващата година.

Наред с това вносителите на текстовете оферират " прикрит учебен ценз “, премахвайки номерата на партиите от бюлетините. Ако предложенията бъдат признати гласоподавателят няма да може да се ориентира по номер, както е сега, а ще би трябвало да търси в листата с обединения цялостното название на партията и обединението, за която е решил да даде гласа си.

Според настоящия закон във всички изборни секции в страната би трябвало да има алтернатива човек да подаде гласа си през машинно устройство, а освен посредством общоприетите хартиени бюлетини. Това трябваше да е реалност още за последните парламентарни избори на 26 март 2017 година, като преди този момент ЦИК и институциите изчерпаха законовите си благоприятни условия за проби по тематиката.

На президентския избор в края на 2016 година машинно гласоподаване имаше в 500 секции и това беше последната опция за отсрочване на цялостното му въвеждане, признато в Изборния кодекс през 2014 г, напомня Медиапул.

Министерският съвет тогава отпусна средства, а ЦИК разгласи социална поръчка за доставка на апаратите за вота. Но поради закъснялата процедура беше подадена единствено една оферта. Веднага по-късно пък се оказа, че компанията не може да извърши заданието в период. В последна сметка против комисията бе заведено дело, което тя загуби на първа инстанция.

Междувременно самата комисия написа няколко документа, с които оспори сигурността на машинния избор и се очакваше точно те да са основата, върху която ще стъпят ръководещите, с цел да анулират машинния избор, както и се случи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР