Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата

...
Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление: Само ЦИК може да инсталира софтуер на машините

„ Машините за гласоподаване се удостоверяват най-много от гласоподавателя заради простата причина, че той поглежда и вижда със личните си очи какво е отпечатала машината. Това е най-важното засвидетелствуване за всеки един гласоподавател.  Тази сигурна среда, в която се прави удостоверяването на машините, е сигурна не тъй като в нея има някаква загадка, а тъй като в софтуера на гласоподаване има авторско право. “ Това сподели на брифинг заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов във връзка със събитията от 25 октомври, разказани в отчета на ДАНС, който докара до скандал с машините за гласоподаване.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 671
Секретарят на министерството Ангел Петров изясни, че главната илюзия е, че след довереното изглаждане нищо повече не може да се прави. 

„ Довереното изглаждане не е края на процедурата. То е един обред, в който една процедура се извършва следено от специалисти на ЦИК. Създават се няколко продукта в границите на тази процедура, а в рамките ѝ криптографският ключ, който заключва софтуера на машините, се генерира от членовете на ЦИК. Най-важният артикул от тази процедура е основаване на инсталационен имидж или флашка, с която след това следва да се конфигурират 9000 машини “, изясни Петров.

Довереното създаване значи, че има основан програмен продукт, който има неповторим хеш код, или цифрово ДНК, което след това се търси на разписката от всяка една машина. ЦИК прави процедурата по доверено създаване преди да завърши удостоверяването, тъй като би трябвало софтуерно време, в което изпълнителят на поръчката би трябвало да конфигурира софтуера на 9000 машини, което се случва за към седмица.

„ Това, което ние тестваме и сътворяваме и процедурата, която е извършил заместник-министърът, е тестова процедура. Той е тествал процедурата, по която се основава един подобен програмен продукт. Тя постоянно е с друг хеш код, тя постоянно генерира разнообразни артикули и генерираното от нея в никакъв случай не може да се употребява в машините, тъй като те са заключени от ЦИК “, добави Петров.

Единствените, които имат ключ от тези машини, са ЦИК и буди извънредно неприятно усещане, когато те кажат ние не се знае с какъв код са конфигурирани машините, разяснява Стойнов.

Машините могат да се конфигурират с този програмен продукт, който ние удостоверихме, в случай че съдът одобри на втори тур да гласуваме с машини, добави Петров.

Стойнов каза, че стои зад всичко, което са направили и зад професионализма на всички участници в този развой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР