Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата

...
Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата
Коментари Харесай

Зам.-министър Стойнов: Не взимам еднолично решение за удостоверяване на машините

Машините за гласоподаване се удостоверяват най-много от гласоподавателя , заради простата причина, че всеки гласоподавател поглежда и вижда със личните си очи какво е отпечатали машината за гласоподаване. Това е най-важното засвидетелствуване за всеки един гласоподавател. Това съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов.

„ Тази сигурна среда, в която се прави удостоверяването на машините, е сигурна не тъй като в нея има някаква загадка, а тъй като софтуерът за гласоподаване и машините за гласоподаване са обект на авторско право “, сподели Стойнов, като акцентира, че в Изборния кодекс написа, че софтуерът за гласоподаване би трябвало да е с отворен код.

Доверенето създаване не е края на процедурата на засвидетелствуване. Това е един обред, в който една процедура се извършва следено от специалисти на ЦИК. В рамките на тази процедура криптографският ключ, който заключва софтуера, който ще се конфигурира на машините, се генерира от членовете на ЦИК, а най-важният артикул на тази процедура е флашката (инсталационен имидж), с която след това се конфигурират девет хиляди машини . Това оповестиха от брифинг зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов и представител на „ Сиела Норма “.

По думите му това е тестова процедура, с която се генерира хеш кода. Това, което се генерира като артикул, не може да се употребява, тъй като те са заключени от членовете на ЦИК.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР