Машините, с които на 26 май българските избиратели ще могат

...
Машините, с които на 26 май българските избиратели ще могат
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 9 млн. лева за наем на машините за гласуване

Машините, с които на 26 май българските гласоподаватели ще могат да гласуват за евродепутати, ще костват 9 млн. лв., или по 3000 лв. броя. В сряда държавното управление взе решение да отпусне парите на Централната изборна комисия, а тя да заплати на доставчика на техниката - " Сиела Норма ".  Средствата за машините не попадат в план-сметката на ЦИК за евровота, само че ще бъдат обезпечени от общата сума в държавния бюджет, планувана за осъществяване на избори през 2019 година, гласи известието на правителствената пресслужба. 

Устройствата ще бъдат поставени в 3000 секции в цялата страна. Всяко от тях ще коства на българските данъкоплатци по 3000 лв.. Много специалисти, в това число и членове на ЦИК, намират сумата за недопустимо висока, тъй като машините в действителност не се купуват, а единствено се наемат за тазгодишните избори - за европарламент сега и за локална власт през есента. Самата социална поръчка за наемане на техниката отнесе много рецензии, стигна се и до тъжба, в която един от участниците насочи съществени обвинявания за пороци в състезанието, само че преди дни съдът отхвърли жалбата и ЦИК реши да подпише контракта с спечелилия макар всички подозрения и забележки. 

Управляващите и ЦИК поставиха много старания да осуетят машинното гласоподаване. Казусът даже стигна до съда (по сигнал от някогашни депутати от Реформаторския блок), който задължи Централната изборна комисия да обезпечи опция на българските жители да подават вота си посредством механични устройства. А през февруари по гледище на Движение за права и свободи с промени в Изборния кодекс Народното събрание одобри да има машинно гласоподаване в 3000 секции.

Дори сега обаче има риск от неуспех. ЦИК призна, че в техническото предложение на определения от нея снабдител на техниката има " несъответствия ". Ако тези несъответствия не бъдат отстранени в оставащото малко време до 26 май, машините нямат да бъдат сертифицирани и няма да бъдат инсталирани с секциите за гласоподаване, обясниха от комисията.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР