Машините нямат интернет връзка помежду си, а ако има опити

...
Машините нямат интернет връзка помежду си, а ако има опити
Коментари Харесай

ЦИК: Манипулация на машинния вот би била трудна

Машините нямат интернет връзка между тях, а в случай че има опити за вероятно хакване, би било мъчно 11 хиляди машини да се манипулират. Това съобщи ръководителят на Централната изборна комисия, Камелия Нейкова, пред Българска национална телевизия.

„ Също по този начин считам, че с флаш паметите не може да се извърши някаква корист, защото те са сложени в бранш на машината, който е пломбиран, т.е. в случай че някой желае да има достъп до тях по време на гласуването, би трябвало да наруши тази пломба, което също е неприемливо “, изясни Нейкова.

Машините за гласоподаване в чужбина към този момент са доставени в представителствата ни в съответните страни. Техният брой е общо 421. Устройствата, които ще бъдат употребявани на територията на страната, потеглят към секциите през днешния ден.

Предстои ЦИК да вземе решение за контролно броене на разписките от машините в извадка от секциите. Нейкова предизвести членовете на секционните комисии да не слагат знаци върху електронните карти или да ги облепят с тиксо. По думите ѝ това би опорочило вота.

Освен това секционните комисии не могат да вземат сами решение за прекосяване към хартиено гласоподаване. „ Ако има догадка, която постанова прекратяване на машинното гласоподаване заради непредвидени условия, СИК има задължението документално и стимулирано за уведоми районната изборна комисия, тя от своя страна ЦИК и единствено ЦИК може да вземе решение за прекратяване на машинното гласоподаване и прекосяване към хартиени бюлетини “, разясни Нейкова. Тя не изключи възникването на проблеми и фактически прекъсване на вота с машини в някои секции.

Какво съставлява хеш кодът и по какъв начин се работи с него?

Председателят на ЦИК обясни и изискванията за работа с хеш кода, който всички представители на комисии би трябвало да отпечатат от машините при започване на изборите. „ Кодът е криптографският идентификатор или така наречен систематичен хеш код. С измененията в Изборния кодекс секционните изборни комисии преди началото на гласуването би трябвало да отпечатат от машината систематична квитанция. Тази систематична квитанция се назовава диагностичен отчет. В долната част на този отчет има систематичен хеш. Това е една настройка от букви и цифри, която съставлява този хеш код “, сподели Нейкова.

Тя добави, че този код би трябвало да се съпостави с кода, който членовете на комисии са получили в запечатан плик в деня преди изборите от общинската администрация. Ако кодовете подхождат, машината работи със сертифицираната версия на софтуера, удостоверяването на което е осъществено от Държавна организация „ Електронно ръководство “, Института по метрология и Института по стандартизация.

Подаването на сигнали за нарушавания в изборния ден

При нарушавания в изборния ден Нейкова посъветва жителите да подават сигнал в съответната РИК, защото сигналът може да бъде обработен по-бързо, когато става въпрос за нарушавания на територията на изборния регион. Може да се подава сигнал и в СИК, в случай че гласоподавател откри, че се правят нарушавания в изборното помещение.

На уеб страницата на ЦИК ще бъдат оповестени телефони, предопределени единствено за подаване на тъжби и сигнали, свързани с изборите.

***

Ако една партия има покровител на кандидатска листа и представител, единствено един от тях може да участва в изборната секция. Може да има един анкетьор, един наблюдаващ и представител на средствата за всеобщо осведомление.

Предстои да се реши дали ще бъде разрешено видеозаснемане при преброяване на бюлетините.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР