Машините могат да извършват по-фини ръчни операции, включително шиенеИнтелигентен мек

...
Машините могат да извършват по-фини ръчни операции, включително шиенеИнтелигентен мек
Коментари Харесай

Чувствителна изкуствена кожа подобрява роботите

Машините могат да правят по-фини ръчни интервенции, в това число шиене

Интелигентен мек датчик може да усъвършенства протезите и взаимоотношението човек-робот (снимка:UBC Applied Science/Paul Joseph)

Международен екип от учени създаде сензитивна изкуствена кожа за приложение в роботите. Иновацията ще разреши на машините да правят по-фини интервенции, в това число шиене.

Очевидно е, че роботите, предопределени да заменят хората в някои действия и да им оказват помощ, би трябвало да имат сензитивно външно покритие. На първо място, това се отнася до тактилните чувства, които ще разрешат на изкуствен интелект или стратегия да пресметна вярно силата на компресия на крайниците.

Един робот може да направи повече от това просто да сервира чаша. Машината може да помогне на човек да стане или да реалокира човек в инвалидна количка, в случай че служи като болногледач.
още по темата
Учени от Университета на Британска Колумбия, в съдействие с откриватели на Honda, са основали сензитивна на удар изкуствена кожа за роботи. Екипът показва създаването като основа за манипулатор, който еднообразно деликатно изстисква кокоше яйце и тънка стъклена чаша с вода.

За да разрешат на роботите да придобият сензитивност, учените са създали датчик въз основата на силиконова гума, подобаващ за на ниска цена и всеобщо произвеждане. Предложената конструкция освен се компресира под влияние на напън, само че и се сгъва, в случай че силите се ползват в надлъжна посока.

Точно по този начин действа човешката кожа. Но за разлика от кожата, която има стотици чувствителни рецептори на дребна единица повърхност, изкуствената кожа към момента не може да се похвали с сходни свойства, отбелязва Interesting Engineering в обява за създаването.

Създаването на по-чувствителни датчици ще разреши на роботите да правят фини ръчни интервенции – от шиене до сглобяване на дребни елементи в едно цяло. Някой ден това ще се случи, само че към този момент и сервирането на чаша вода без да се разлее е достижение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР