Машините гарантират качествен процес за гласуване и трудно могат да

...
Машините гарантират качествен процес за гласуване и трудно могат да
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност пред bTV: Машините гарантират качествен процес за гласуване

„ Машините подсигуряват първокласен развой за гласоподаване и мъчно могат да бъдат манипулирани или хакнати “, счита специалистът по киберсигурност Ясен Танев.

На тези избори не би трябвало да има нито една машина, съобщи Тошко Йорданов

Всеки гласоподавател, употребявал машината, може да ревизира дали тя вярно е отпечатала неговия избор и може да съпостави хеш кода от бележката с този, който е залепен на стената до машината във всяка секция.

Софтуерният код, формиран от букви и числа, споделя по какъв начин да работят машините. Кодът се тества върху устройствата, определени на инцидентен принцип. Министерството на електронното ръководство, дружно с институтите по метрология и по стандартизация изпитват софтуера. Той е заключен с ключ, генериран с разнообразни пароли на трима от членовете на ЦИК от разнообразни партии.

Не ни е боязън да излезем напълно на книжен избор, сподели Кирил Петков

„ Не може да вземете машина отнякъде и да й сложите този особено заключен код, с цел да се извърши. Затова ЦИК има един инструмент, който отключва машината и  споделя: върху тази машина може да работи този програмен продукт. Няма по какъв начин програмен продукт да се появи на тези машини, в случай че не е в ЦИК “, сподели Танев.

За да се подсигурява, че един програмен продукт не е фалшифициран, след тест за него се генерира по-сложна математическа функционалност така наречен хеш код.

„ Хеш кодът е математически потвърден метод, с който ние получаваме неповторим отпечатък на ДНК-то, което значи, че когато имаме този хеш код, имаме това ДНК и машини могат да правят единствено тази работа, за която са програмирани “, уточни Танев.

Опозицията доста желае да употребява обстановката като нов мотив да опита да събори държавното управление, сподели министър председателят

Точно преди седмица в Министерството на електронното ръководство беше генериран хеш кода на машините.

Ако някой се опита да конфигурира различен програмен продукт върху машините, те няма да тръгнат точно поради криптографските ключове, които са сигурна технология, безапелационни са специалистите.

„ Не се свързани с интернет, също така те печатат разписки. В момента хора броят хартии, къде са машините?! Няма ги. Могат ли да се хакнат хора? Истината е, че хората се хакват по-лесно от машините. 70% от аргументите за киберпрестъпления са хакнати хора, а не хакната технология “, сподели Танев.

Междувременно министерството отхвърли опцията за манипулиране на локалните избори посредством машините за гласоподаване

Специалистът по киберсигурност споделя още, че ще избра машината пред хартията в деня на вота.

Специалистите считат, че държавните институции би трябвало да помислят по какъв начин софтуерно да се улесни преброяването на бюлетините, което в този момент се прави на ръка.

Темата разяснява и членът на публичния съвет към ЦИК Стоян Цицелков в студиото на bTV.

От ЦИК чакат да има закъснение при гласуването на гласоподавателите

„ Имаме един клип, който демонстрира нещо, има един отчет, само че политиците споделят „ ето по този начин се крадат избори. Ако имаше доказателства, ДАНС евентуално щяха да арестуват този човек. Всяка една тематика тъкмо преди изборите е политическа акция. За следващ път използваме технологията на гласоподаване, с цел да си оправдаем резултатите “

Вижте целия му коментар във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР