Машини за гласуване за предстоящия балотаж потеглиха към секционните избирателни

...
Машини за гласуване за предстоящия балотаж потеглиха към секционните избирателни
Коментари Харесай

Машините за балотажа потеглиха към пловдивските училища, кордон от полиция ги пази

Машини за гласоподаване за идния балотаж потеглиха към секционните изборни комисии, съобщи кореспондент на TrafficNews .

От сутринта техниката се разпределя и товари в бусове и камиони, които преди минути отпътуваха поетапно към учебните заведения. Всяко едно транспортно средство ще се ескортира под засилена защита. При непрекъснато полицейско наличие машините прекараха седмицата в логистичната база на карловско шосе. След миналия избор преди седмица, те бяха прибрани и пломбирани в специфичните за предпазване куфари.

552 машини са разпределени за 16 РИК, като те ще потеглят в 13 лъча. За 17 РИК са разпределени 481 машини, които отпътуват в 14 лъча. Броят на апаратите за изборите на следващия ден е същият като на 14 ноември - 1033. Секциите на територията на област Пловдив са 1025, а изборните места са 414. Отделно има 7 преносими секции, където обаче ще се гласоподава с хартиена бюлетена. Книжата за вота на следващия ден дойдоха в петък, а през днешния ден ще бъдат разпределени по СИК-вете.

За разлика от първия тур, на балотажа ще гласуваме единствено за две кандидатпрезидентски двойки - Румен Радев и Илиана Йотова и Анастас Герджиков и Невяна Митева. Те резервират същите номера в бюлетината от първия тур. Самото машинно гласоподаване става като първо получите карта от секционната изборна комисия, на която би трябвало да визиите документ за идентичност. След това картата се слага в устройството и върху екрана се пресъздава бюлетината за балотажа. Тя е на една страница и върху нея са изписани имената на двете кандидатпрезидентски двойки, както и алтернатива " не поддържам никого ". Ако объркате името на желания от вас претендент, тогава може да извършите смяна с бутона обзор, който ще ви предложи промяна на направения от вас избор. След самото гласоподаване би трябвало да изчакате звуковия сигнал и разписката, която излиза за всеки гласоподавател. След това картата се връща на СИК. Самата квитанция от машината се пуска в непрозрачна кутия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР