Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер.Прочетете ощеД-р

...
Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер.Прочетете ощеД-р
Коментари Харесай

Световно признание за млад бългаски учен! Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика

Масачузетският софтуерен университет разгласи 30-годишен български академик за визионер.
Прочетете още
„ Д-р Златко Минев прекатурна главно изказване в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн “, написа университетът на страницата си в интернет. През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се трансформират от едно енергийно равнище в друго при внезапни, непредвидими, дребни квантови скокове. Минев потвърди друго. Той освен може да планува придвижването, само че и да го управлява.

Експериментът на българина сподели, че когато един атом е бомбардиран с сила под формата на светлина, той се движи от едно енергийно равнище на последващо по непрестанен и равномерен метод, а не посредством незабавен скок. Той съумя да открие смяната в енергийното равнище на атома задоволително бързо, с цел да го управлява, тъй че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде приключен. Британско издание дефинира пробива на българина като " научно земетресение ", заяви GlasNews. 

Д-р Златко Минев е бакалавър е по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е помощник в Станфорд, а по-късно е траял образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и опита с управлението на квантовия скок. Освен това е и щатен теоретичен помощник в лабораторията „ Уотсън “ на корпорацията „ Ай Би Ем “.

Д-р Минев написа в профила си в „ ЛинкдИн “, че владее четири езика, като преди всичко слага българския.

През 2021 год. стана притежател на Наградата „ Джон Атанасов “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР