Масачузетският технологичен институт (MIT) и частната компания Commonwealth Fusion Systems

...
Масачузетският технологичен институт (MIT) и частната компания Commonwealth Fusion Systems
Коментари Харесай

Масачузетският технологичен институт и ENI ще създават термоядрена електроцентрала


Масачузетският софтуерен институт (MIT) и частната компания Commonwealth Fusion Systems (CFS) с поддръжката на италианската енергийна компания Eni оповестиха за взаимен план, който има за цел бързото разпространение за търговски цели на термоядрения синтез.

Проектът планува основаване на плътно устройство за термоядрен синтез с мощ от 100 мегавата, което би трябвало да стане пълномащабен първообраз на термоядрена електроцентрала.

Проектът е стартират от учени от Центъра за плазма и синтез (PSFC) на Масачузетския софтуерен институт, като задачата е в границите на три години да се разработят суперпроводими електромагнити от нов материал – а точно стоманена лента, покрита с оксиди на итрий, барий и мед. Използването на този материал фрапантно понижава цената, времевата рамка и организацията, нужна за построяването на устройство за термоядрен синтез.

След като бъдат подготвени свръхпроводимите магнити, фирмите дават обещание да построят „ плътно и мощно “ 100-мегаватово устройство, наречено SPARC. То ще създава топлота, а не електрическа енергия, и ще бъде проява за възможното създаване на термоядрена централа с мощ 200 мегавата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР