Мъртво море е едно от най-солените водни тела на планетата.

...
Мъртво море е едно от най-солените водни тела на планетата.
Коментари Харесай

Защо Мъртво море е толкова солено?

Мъртво море е едно от най-солените водни тела на планетата. Защо то е толкоз солено? То се зарежда от река Йордан, само че няма никакъв изход, което значи, че водата може да излезе единствено като се изпари и остави своите минерали и соли след себе си. Така че Мъртво море става все по-солено с течение на времето, защото солите се натрупват. В момента морето се прави оценка на 9.7 пъти по-солено от океана.

Солеността е засилена и от човешката активност, защото по-малко вода доближава до Мъртво море от река Йордан, откакто хората употребяват реката, отклонявайки я в язовири за потребностите на селското стопанство. Тъй като все по малко прясна вода доближава до Мъртво море, това значи, че има по-малко налична за разреждане на соленото езеро. Като към това добавим и топлината в района и богатите на минерали извори, никнещи по крайбрежията на Мъртво море заради тектонична интензивност, получаваме едно в действителност доста солено водно тяло.

Екстремната соленост придава на Мъртво море " чувство като зехтин, разбъркан с пясък ", оповестява Земната обсерватория на НАСА. Това пък значи, че всеки, който влезе във водата, се носи над нея с лекост. Нивата на Мъртво море спадат със скорост от към 1.2 метра годишно вследствие на човешката активност и защото става още по-солено, учените виждат нещо забавно, което се случва в дъното на езерото.

Обсерваторията на Мъртво море открива, че в отговор на възходящите равнища на солена вода, солта се утаява върху дъното на езерото, създавайки солен пласт, който става по-дебел с няколко сантиметра всяка година, написа IFL Science.

Живее ли нещо в Мъртво море

Както можем да си представим, живите същества в действителност не могат да виреят в тази степен на соленост. Въпреки това, от 30-те години на предишния век знаем, че Мъртво море не е изцяло мъртво. То е дом на микроби, които съгласно Scientific American съществуват в концентрации от към 1000 до 10 000 археи (биологична империя едноклетъчни микроорганизми, в клетките на които липсва клетъчно ядро или други мембранно-разграничени органели) на милилитър, предава lifestyle.bg.

През 1992 г. се случва голямо шоу в Мъртво море, когато цъфтежът на Dunaliella parva оцветява горния пласт вода, който евентуално е бил задоволително разводнен от дъждовна вода, с цел да стане допустимо. Въпреки че D. parva е зелено водорасло, цъфтежът оцветява Мъртво море в алено заради високите равнища на бактериоруберин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР