Мъртви лешояди са немерени в района на селата Гара Бов

...
Мъртви лешояди са немерени в района на селата Гара Бов
Коментари Харесай

Защитени видове птици измират в Искърското дефиле, вероятно са отровени

Мъртви лешояди са немерени в региона на селата Гара Бов и с. Бов, като евентуалната причина за гибелта на птиците е разпръсната отрова , оповестиха от екологичната организация " Зелени Балкани ".

Природозащитниците акцентират, че разпръсването на токсини в дивата природа заплашва освен предпазените скотски типове, само че и хората. От организацията припомнят, че това е закононарушение по Наказателния кодекс.
 Над 70 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи
Над 70 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи

Запазва се позитивната наклонност за растеж в популацията на типа

" На 16. 09. 2019 година в началото от предавателите, с които следим два от белоглавите лешояди от колонията в естествения парк " Врачански Балкан ", само че по-късно и от свидетелства на очевидци стана ясно, че има умрели лешояди в региона на селата Гара Бов и с. Бов., като една от птиците е паднала до с. Церово. " - прецизират от " Зелени Балкани ".

При посещаване на мястото, където се допуска, че са се хранили птиците съгласно данни от GPS предавателите, екип на организацията е разкрил мъртвец на теле , изяден от животни и птици, а наоколо до него починал скален орел.
 Подсилват популацията на международно застрашения египетски лешояд у нас
Подсилват популацията на международно застрашения египетски лешояд у нас

Това е пилотен за България опит за стартиране в дивата природа на египетски лешояди

Намерените мъртви птици са типове, предпазени по приложение № 3 от Закона за биологичното многообразие и са обозначени със звездичка, което дава съображение да се образува наказателно произвеждане.

Утре сутринта полицията ще направи оглед, в който ще взе участие и куче на Българското сдружение за отбрана на птиците, което е особено подготвено за разкриване на токсини. Очаква се, с изключение на скалния орел, да бъдат открити и двата лешояда, чиито предаватели демонстрират, че птиците към този момент са мъртви.
 На независимост са пуснати 15 лешояди в Сливен
На независимост са пуснати 15 лешояди в Сливен

Птиците са пристигнали у нас сред 2012 и 2014-та година от специфични центрове за рехабилитация

При последния случай на разпръсната отрова в Кресна беше унищожена цялата колония на белоглави лешояди, за чието възобновяване природозащитните организации работиха повече от 15 години.

Центърът на " Зелени Балкани " в Стара Загора извършва действия по възобновяване на популациите на белоглавия и черния лешояд във Врачанския Балкан и Искърския пролом, взаимно с Дружеството за отбрана на хищните птици и Фонда за дивата флора и фауна. Дейностите са координирани и с дирекцията на естествения парк " Врачански Балкан ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР