Мъртви животни и редки видове птици са били открити от

...
Мъртви животни и редки видове птици са били открити от
Коментари Харесай

Разпръсната отрова уби редки видове орли в Странджа

Мъртви животни и редки типове птици са били открити от Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ на територията на Западна Странджа .

Поредният случай е бил регистриран през вчерашния ден от екипа на дружеството за битка с отровите в дивата природа. Открити са телата на царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала . Най-вероятната причина за гибелта е нелегално потребление на отрова против вълци и чакали.

Мъртъв орел. Димитър Демерджиев/БДЗП

От Българско дружество за защита на птиците оповестяват още, че подготвеното куче Барс и неговият лидер Николай Терзиев са съумели да открият и евентуалната отровна стръв

Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в региона двойка , в която през последните години са следени чести размени на птиците – с игурен сигнал за висока смъртност . Женската е следена покрай мястото на случая и за момента наподобява добре. 

Кучето Барс. Димитър Демерджиев/БДЗП

Незаконното слагане на отровни примамки в дивата природа е една от главните закани за дивия свят . Българско дружество за защита на птиците интензивно подкрепя построяването на институционален потенциал за битка и предварителна защита на похищенията над предпазени типове .

През лятото на 2021 година бе одобрен Националният проект за деяние за битка против противозаконното потребление на токсини в дивата природа (2021 – 2030), създаден от Българско дружество за защита на птиците. Планът има одобрен протокол за деяние при следствие на случаи на отравяне и е редуциран до знанието на органите на Министерство на вътрешните работи за приложение.

Използването на отровни примамки в природата е неразрешено по силата на интернационалното, европейското и националното законодателство.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР