Мартин Вечев, професор в един от водещите технологични университети в

...
Мартин Вечев, професор в един от водещите технологични университети в
Коментари Харесай

Българин достигна върховете на европейската наука с награда от 2 милиона евро

Мартин Вечев, професор в един от водещите софтуерни университети в света - ETH Zurich, завоюва финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни проучвания (ERC) за осъществяване на собствен план. 

Целта на плана е основаването на нов вид модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни. Успехът му би разрешил нови приложения на изкуствения разсъдък в доста разнообразни посоки, каквито са самоуправлението на коли и автоматизирано диагностициране в медицината. 

В тазгодишната ERC конкуренция присъединяване са взели 2651 откриватели, като по-малко от 12% от тях получават самостоятелни грантове за своите планове. Европейският съвет за научни проучвания (ERC), основан от Европейския съюз през 2007 година, е единствената европейска организация, финансираща върхови проучвания, като самостоятелните ERC награди са най-желаните от откривателите, университетите и страните (кандидати могат да бъдат и учени отвън Европа). Статутът на ERC премиите e толкоз висок, че броят им се употребява като главен индикатор за това какъв брой новаторска е една страна.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в областта на компютърните науки и изкуствения разсъдък. През 2016 година той още веднъж е измежду наградените от Европейския съвет за научни проучвания. Вечев е ученик на Софийската математическа гимназия, притежател на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски софтуерен университет ETH Zurich. 

През 2009 година проф. Вечев печели премията " Джон Атанасов “ за достижения в региона на компютърните и осведомителните технологии. Освен академик, той е и бизнесмен и съосновател на сполучливи дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи. Разработките от предходния ERC грант (2016 г.) на Вечев доведоха до основаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и сега е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР