Мартин Димитров от Демократична България предупреди, че разходите в бюджета

...
Мартин Димитров от Демократична България предупреди, че разходите в бюджета
Коментари Харесай

Икономисти: Разходите може прекалено много да се повишават

Мартин Димитров от " Демократична България " предизвести, че разноските в бюджета може прекомерно доста да се покачват. Депутатът взе участие на събитие за показване на (Без)Алтернативен бюджет за 2023 година, проведено от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Димитров обаче сподели, че нарасналите разноски може да бъдат с цената на по-високи налози. В момента няма резюме на всички разноски, в случай че те се случат, добави той.

Старши икономистът в Институт " Отворено общество " Георги Ангелов подлага на критика програмата за компенсиране на небитовите консуматори за високите цени на електрическа енергия, тъй като безусловно всички получават помощи.

" На най-печелившата компания ние им даваме обществена помощ ", посочи той. Според него тази стратегия може да работи, само че единствено за тези, които имат потребност. Само от ограничението й може да се спестят доста милиарди. Ангелов посочи, че би трябвало да се усъвършенства събираемостта, само че и разходната част.

 Българска телеграфна агенция
Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов смята, че огромният проблем е, че всеки приема, че няма никакво значение да се вършат верните неща. Той смята, че решенията, които се одобряват от другите комисии в Народното събрание, наподобяват на наказателни процедури против служебното държавно управление. Според него за тази година, с всичките допускания, почти превишението на бюджетното салдо би трябвало да е към %, % и половина.

Дацов чака държавното управление да успее да приключи годината с под 3 % недостиг – 2,7-2,8 %. За идната година изчисленията демонстрират, че почти към 1 % би трябвало да бъде негативният фискален подтик.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР