Мартин Денев е пианист, композитор, джазмен и диджей. И заклет

...
Мартин Денев е пианист, композитор, джазмен и диджей. И заклет
Коментари Харесай

Джазменът Мартин Денев импровизира космополитни ритми на Рим...

Мартин Денев е пианист, композитор, джазмен и диджей. И върл странник. Всяка осцилация във въздуха към него, без значение накъде пътува, трансформира в концепция, която пък сервира в незаменими ноти, които тежат като котва на мястото си. 

Като един същински музикант с пловдивско сърце, Мартин не търпи правила, а се покланя надълбоко на импровизацията, защото под нейното застъпничество и със личния си гений работят чудесно в тандем и раждат изключителни креативен планове.



 Джазменът  е познато име из целия свят, тъй като е живял от Куба и Нидерландия до Индонезия. Черпи атмосфера, страсти и ентусиазъм, които трансформира в заразяваща сетивата музика. Денев е чиста проба космополит, на който петолинието му е тясно и го огъва по собствен облик и сходство. Талантът и приключенският му манталитет го завеждат на доста екзотични места, в това число Бали, където става джазмен №1. Пловдивчанинът се прибира в България посред пика на пандемията от COVID-19. Изкарва двуседмична карантина съгласно настоящите тогава правила в страната и се завръща към Пловдив. Любимият град му подарява потребен интервал и безчет задължения. Поредният е на 6 октомври, когато Мартин и негови остарели другари ще зарадват пловдивчани и посетители на града с неповторим по рода си концерт. Магията ще укрепи атмосферата на Римския стадион. Събитието ще бъде снимано, ще се направи и къс филм за него. 



Спектакълът ще стартира в 19.30 часа. Мартин, който ще е властелинът на кийборди и електроника, ще е в компанията на Росен Захариев-Роко (тромпет и перкусии) и Васил Вутев (ударни и електроника). „ Музиката е композиция от авторска и неавторска. Общо взето, електроника и джаз, по-артистична. Артелектроника с доста импровизации, със звукови пейзажи, в относително свободни форми. Но, несъмнено, не е прекомерно нереално, разбираемо е за необятен кръг от хора и не е прекомерно сложна за разбиране “, изяснява Мартин. 

  С Роко и Васил се знаят доста от дълго време, от престоя му в чужбина 

„ С Росен се познаваме още от Нидерландия, когато учихме в Ротердам. След това бяхме дружно в Бъркли и Бостън. С Вутев се познаваме също от Ниската земя, свирили сме там концерти, записвали сме дружно “, сподели джазменът. 

 

Проектът, на който ще се зарадват пловдивчани, носи името „ Код 359 “. Идеята е в Пловдив да е първият концерт от поредност такива, където ще има разнообразни гост-музиканти. „ Акцентът по някакъв метод е в върху обстоятелството, че се включват хора, които са живели и творили по света, а сега са в България по разнообразни аргументи. Това е една космополитна музика, на международно равнище. Напоследък по този начин се случи, че доста хора се озоваха по разнообразни аргументи в България. Или се откриха тук, или се завърнаха. И сега, по мои показа и усещания, се влива доста свежа кръв. 

  Свежа не като възраст, а като въздействия, което е прекрасно 

Тези процеси би трябвало да се уловят и да се отразят. Но все пак името на плана „ Код 359 “ припомня за българска почва, допуска една интернационалност “, разсъждава Денев, който е потомствен музикант.



С Росен и Васил ще свирят за първи път дружно тримата. Поотделно Мартин е имал участия с всеки от тях в клубовете „ Bee Bop ” и Фарго “. " Там музиката е по-комерс, по-скоро музика за люлеене на раменете и телата ", изяснява с усмивка Мартин. И добавя, че събитието на 6 октомври несъмнено е надалеч от това и се вписва в определението на „ музика за слушане “. 

Джазменът е извънредно удовлетворен от интервала на изолацията поради COVID-19. Причината, несъмнено, е креативният катапулт, който пандемията дава. „ Накрая, като теглихме чертата, се оказа, че сме изкарали доста продукция, в моя случай се озовах с нови албуми и планове. От тази позиция не мога да се оплача. Аз самият нямах проекти да бъда в България, само че в действителност най-после съумях да извлека оптималната изгода от цялата обстановка “, пресмята музикантът.

Споделя, че работи с австралийски лейбъл години наред. „ Те окуражават новите хоризонти. Жанрово и стилистично ме предизвикват да диря в разнообразни направления, което е много забавно. Отделно дава доста независимост “, прибавя той. Към момента движи редом няколко свои планове, без да си дава отмора. „ Сега работим по един програмен концерт, който би трябвало да се случи следващата година, само че към този момент е в развой. Той ще е за синтезатори, солисти и струнен оркестър. Това е много забавно и ще е главният фокус, в случай че се случи както би трябвало. Ще е доста особено. Иначе свирим, действаме, пътуваме. Нещата си вървят. Не в същите темпове и същия обсег както преди, само че започнахме да се приближаваме до старите правила. Да забележим докога и по какъв начин. Нищо не се знае и всеки си има едно мислено. В тази конюнктура никой не прави дълготрайни проекти, а гледа ден за ден да черпи с цялостни шепи “, обобщава Мартин.

Джазменът не стопира да обикаля света, да твори и да показва музиката си. През ноември отпътува за Берлин, след това 

  през февруари идната година  музикалният вятър ще го отнесе към Тайланд. 

" Ключът на креативния развой, музиката и пътуванията са в салдото и търсенето на златната среда ", споделя Денев. Убеден е, че за себе си е намерил този баланс и го е трансформирал в сполучлива формула. „ Не пътувам непрекъснато. По принцип отиването от едно място на друго ме зарежда. Умерено е, не е като да вземем за пример всяка седмица да съм по пътищата, по влакове и самолети дотолкоз, че да не знам къде се намирам. В моя случай всичко е извънредно добре уравновесено. Отдавна съм се научил да си класифицирам нещата. Обичам да пътувам, да работя по разнообразни планове, да се срещам с разнообразни хора. Човек би трябвало да осъзнае с какво тъкмо се занимава, да осмисли нещата и да тръгне самоуверено напред към следващото предизвикателство. Имало е моменти в предишното, в които в един момент става въртележка и всичко се замъглява. Не може човек да осмисли какво се случва “, споделя Мартин.

Напоследък джазменът е част от бенда на надарената Мария Илиева. „ Това е друга посока и на мен ми е доста забавно. На фона на останалите неща - продуцирам, диджействам, върша електронни и поп планове - всичко  съставлява една приятна структура “, прибавя музикантът. И с усмивка продължава напред.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР